Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Treba li djeci kupiti električni romobil?

– Vidjela sam osmogodišnju djevojčicu kako se vozi kolnikom bez kacige na električnom romobilu.

Osim što nitko od odraslih nije bio u njezinoj blizini, vozila se opasnom cestom kojom jure i kamioni i autobusi. Užasno – napisala nam je jedna čitateljica.

Sve se češće može vidjeti da ulicama jure djeca na električnom romobilu, često ih bez kacige voze i sami roditelji

Slične scene svakodnevno se mogu vidjeti posvuda – djeca voze romobile za odrasle bez valjanih kaciga i jure parkovima, nogostupima ali i cestama.

Sve se češće može vidjeti da ih i roditelji voze na romobilima bez ikakve zaštite.

Postavlja se pitanje jesu li električni romobili sigurni za djecu?

Sve nosi svoj rizik

Stručnjaci za sigurnost na ovakvo pitanje daju odgovor – sve je opasno i rizično pa tako i električni romobil. No, s druge strane ističu da zabrana nije najbolje rješenje već da djeci treba osigurati što sigurniju vožnju.

-Osim dobre zabave i avanture, vožnjom na električnom romobilu dijete će razviti vještine balansiranja, družit će se s drugom djecom i provoditi kvalitetno vrijeme vani bez računala i bez video igara. Naučit će kako koristiti sva svoja osjetila – kazali su stručnjaci.

Najvažnija je zrelost

Istaknuli su i da sama dob djeteta nije primarni uvjet dopuštenja ili zabrane vožnje na električnom romobilu već da je važnija zrelost djeteta. Ipak, naveli su nekoliko savjeta kojih se treba držati ako djetetu kupujete električni romobil:

  • Birajte odgovarajući romobil – to neka ne bude romobil za odrasle već za dijete. Osim što će ići sporije imat će manji gaz, visina upravljača bit će niža, a funkcije prilagođenije.
  • Opremiti dijete sigurnosnom opremom – dobra kacija, štitnici i čvrste tenisice nužni su za vožnju električnim romobilom. Nikako djeci ne dopustite da se voze bez kacige. Posljedice mogu biti teške pa ne riskirajte. Iako će netko reći da je vožnja ista ili sporija od vožnje biciklom, posljedice pada s romobila ili sudara ipak mogu biti ozbiljnije, a pad je lakši i zbog manjih kotača pa je veća vjerojatnost da će zapeti u rupi.
  • Podučiti dijete prometnim pravilima i sigurnom vožnjom – Teško je izbjeći svaku opasnost u životu no djecu ipak možete naučiti voziti sigurno i samopouzdano. To vam mora biti glavna misija. Kasnije u životu bit će bolji i vozači, bit će sigurniji i vještiji u svakodnevnom prometu. NAučite stoga djecu gdje se smiju voziti, s koje strane da obilaze pješake, da usore kada vide malu djecu, kako da se ponašaju kada ima i drugih romobila ili bicikala, kada moraju stati i sl.

Ako uspijete povezati sve te točkice, vaše će dijete naučiti kako biti svjesno opasnih situacija, ali ih neće uplašiti ili paralizirati. Vaša je misija naučiti svoje dijete da bude mirno i logično u tim situacijama.

Za kraj, ako želite smanjiti rizik jesu li električni romobili sigurni za djecu, prvo se morate usredotočiti na svoju djecu. Ako je vaše dijete mirno nećete imati problema. Vaše dijete neće činiti ništa rizično i opasno kako bi impresionirali svoje prijatelje.

Ako je vaše dijete vješto na biciklu, možete biti prilično sigurni da će brzo savladati i vožnju na električnom romobilu. Za djecu pak koja su previše rizična i previše energična, odaberite manje snažni i sporiji električni romobil.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.