Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Pučka pravobraniteljica: Sanitarna inspekcija prijavljuje roditelje koji ne žele cijepiti djecu

Djeca su izložena svađama rastavljenih roditelja, maltretiraju ih susjedi, vršnjaci, nastavnici…


Prošle godine pomoć Pravobraniteljice za djecu zatražena je čak 1573 puta zbog povrede prava djece. Od 1573 prijave povreda pojedinačnih prava 329 se odnosi na probleme u ostvarivanju roditeljske skrbi, 310 na povrede obrazovnih prava, 285 na nasilje nad djecom i zanemarivanje, 155 na zdravstvena prava, 97 na prava djece u pravosudnom postupku, 89 na ekonomska prava, 65 na pravo na zaštitu privatnosti djeteta, a zatim slijede prijave u području socijalnih i kulturnih prava, prava na sigurnost djeteta i niza drugih prava.

Najviše prijava, njih 892, podnijeli su roditelji, i to majke u 552 slučajeva, očevi u 297, oba roditelja zajedno u 43 slučaja. Po brojnosti zatim slijede institucije u 308 slučajeva, a od toga je 93 prijave stiglo od Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva koja je prijavila roditelje koji ne žele cijepiti djecu.

Najviše problema oko skrbi za djecu

Djeca su sama zatražila pomoć u 34 slučaja, a najčešće su se žalila na neprofesionalno ponašanje profesora i izloženost vršnjačkome nasilju te na “prisiljavanje” na kontakt s roditeljem s kojim ne stanuju. Također su se žalila na dugotrajnost postupka promjene prezimena, teškoće u ostvarivanju prava na uzdržavanje, premještaj u drugu udomiteljsku obitelj, izostanak informacija o djetetovom pravu na medicinsko estetski zahvat ili su tražila pomoć u pribavljanju dokumentacije potrebne za prijelaz u drugi sportski klub.

Povrede prava djece na život uz roditelje i roditeljsku skrb i ove godine su najčešći razlog obraćanja. Temeljni je problem to što se roditelji zbog visoke razine međusobnog sukoba ne uspijevaju dogovoriti o daljnjoj roditeljskoj skrbi za dijete. Odgovornost za izostanak dogovora i lošu komunikaciju jedan ili oba roditelja prebacuju na bivšeg partnera kojeg imaju potrebu prikazati u izrazito negativnom svjetlu.

Stvara se manipulativno ponašanja roditelja tijekom visokokonfliktnih razvoda. Cilj takvog ponašanja je otuđenje djeteta od drugog roditelja. Djetetom mogu manipulirati jedan ili oba roditelja – i roditelj s kojim dijete stanuje i onaj s kojim ne stanuje. Postoje brojne manifestacije takvog ponašanja. Manipulativni roditelj, među ostalim, svjesno nastoji spriječiti susrete djeteta s drugim roditeljem i ometa održavanje prisne veze djeteta s njime, iznosi lažne optužbe za zlostavljanje djeteta na račun drugog roditelja, izlaže dijete čitavom nizu negativnih verbalnih i neverbalnih poruka o drugom roditelju.

Iz potrebe da ugodi i „surađuje” s manipulativnim roditeljem dijete počinje odbijati roditelja koji je „meta” ocrnjivanja, ne želi ga vidjeti, ne želi se s njime susresti, niti o njemu razgovarati, uznemireno je na spomen tog roditelja.

Razmjere ovoga problema najbolje ilustriraju porazni podaci prema kojima u 2016. godini čak 1793 djece nije ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem ili ga je ostvarivalo manje od onoga određenog sudskom odlukom zbog manipulativnog ponašanja roditelja s kojim djeca stanuju. Također je 377 djece bilo izloženo manipulaciji od strane roditelja s kojim ne stanuju i to u vrijeme ostvarivanja osobnih odnosa pod nadzorom.

Djeca žrtve

Prema podacima MUP-a u 2017. godini prijavljeno je 10 kaznenih djela teškog ubojstva djeteta, jedno usmrćenja djeteta, 617 tjelesne ozljede, 108 kaznenih djela teške tjelesne ozljede, dva sobito teške tjelesne ozljede te dva teške tjelesne ozljede djeteta iz nehaja. Prema podacima o stradavanju djece u prometnim nesrećama u 2017. godini 8 djece je poginulo, 110 je doživjelo teške tjelesne ozljede, a 847 lakše tjelesne ozljede. U 2017. suicid je počinilo 4 djece, od kojih je jedno mlađe od 14 godina.

Prijavljeno je i 17 slučajeva nasilja nad djecom od strane susjeda. Neki od susjeda (roditelja) nanijeli su ozljede drugom djetetu i protiv njih se vode kazneni ili prekršajni postupci. Dio primljenih prijava u pozadini ima neriješene sukobe odraslih, najčešće zbog imovinsko pravnih odnosa. Uljučivanjem i nepotrebnim izlaganjem svoje djece brojni roditelji pokušavaju utjecati na ishode postupaka pravosudnih tijela.

Dio prijava koje dolaze od susjeda odnosi se na za preglasnu igru djece i ometanje mira.

– Zaprimali smo i prijave roditelja zbog stalnog uznemiravanja, zastrašivanja i prijetnji susjeda kojima „sve smeta” pa i uobičajeno dječje ponašanje. U pojedinim slučajevima protiv nasilnih susjeda pokrenuti su prekršajni i kazneni postupci zbog ugrožavanja djece. Neke prijave ukazuju na višegodišnje sukobe i duboko poremećene međususjedske odnose u koje su uključena i djeca, a koji bi mogli prerasti u ozbiljno nasilje – pojasnila je Pravobraniteljica.

Roditelji ne žele cijepiti djecu

Pristanak za cijepljenje djeteta roditelji najčešće uvjetuju „jamstvom” koju bi im trebao dati liječnik („država”) da dijete neće imati neželjene posljedice. S obzirom na to da liječnici roditeljima ne mogu jamčiti da do nuspojave neće doći, kao što to ne mogu niti u slučaju drugih lijekova, roditelji ne žele cijepiti djecu. Zatvara se krug u kojem roditelji traže jamstva koja im nitko ne može dati i posve odbacuju argumente stručnjaka u prilog cijepljenju djeteta. Djetetu je tako, bez opravdanih zdravstvenih razloga, uskraćeno pravo na cijepljenje.

Šest slučajeva utvrđivanja očinstva

Šest slučajeva odnosi se na djetetovo pravo na saznanje vlastitog porijekla. Neki od njih odnose se na sudske postupke koji su u tijeku, a drugi ukazuju na poteškoć s kojim se susreće muškarac koji se smatra ocem djeteta u situaciji kada se djetetovim ocem smatra majčin muž.

– Obratio nam se muškarac koji se pritužuje na to što mu zakon ne omogućava podnošenje tužbe radi osporavanja očinstva. S obzirom na to da djetetova majka i presumirani otac djeteta ne dovode u pitanje očinstvo majčina muža, centar za socijalnu skrb odbio je njegov prijedlog imenovanja posebnog skrbnika djetetu, a koji bi u djetetovo ime mogao pokrenuti postupak – stoji u izvješću Pravobraniteljice.

foto: sam deng

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.