Edukacija i savjeti Istaknute teme

Psiholozi preporučuju djeci ljeti dosadu, zaboravite na kampove i ljetne škole

dosadu

Ne podcjenjujte dosadu, korisna je

Došlo je ljeto, što s djecom? Čini se idilično imati dug odmor pred sobom, ali uskoro se postavi i pitanje, kako ih zabaviti?

Šaljete li dijete u šahovski klub, sportski kamp, engleski kamp, izviđače, škole ovo ili one? Premda su i oni sami jedva čekali da sve škole završe? Ništa od spavanja, ljenčarenja, uživanja, u kamp se mora doći na vrijeme i opet slušati upute i ravnati se prema rasporedu.

Psiholozi i dječji stručnjaci upozoravaju kako to u stvari djeci ne donosi ništa korisno. Pretrpavanje dječjih rasporeda organiziranim aktivnostima preko ljeta je posve nepotrebno i uništava smisao ljetnih praznika. Na kraju, uz toliko plaćenih i dodijeljenih aktivnosti, postoji opasnost da dijete ne uživa u onome što ga stvarno zanima niti uspije otkriti što je to.

Dječja psihologinja Lyn Fry objasnila je to ovako:

-Roditelj je odrasla osoba koja bi trebala pripremiti dijete za njegovu ulogu u društvu. Odrasla osoba se u svoje slobodno vrijeme radi ono što ju veseli, opušta i što voli. No, ako sve svoje vrijeme iskoristi za zabavljanje djeteta, ono nikad neće naučiti što je to što njih usrećuje.

Fry nije jedina dječja psihologinja s ovakvim razmišljanjem, velik broj njih podržava dosadu, ističući kako u djeci treba proraditi unutarnji stimulans, a ne ništa nametnuto. Samo unutarnji stimulans uzrokuje pravu kreativnost.

Iako je danas, uz postojanje interneta dosada svedena na minimum, stručnjaci su razgovarali o njezinoj nemjerljivoj važnosti kroz desetljeća.

Tako je psihoanalitičar Adam Phillips 1993. napisao kako je “sposobnost da nam bude dosadno” u stvari razvojno postignuće za dijete.

-To je jedna od najčešćih roditeljskih pogrešaka. Oni žele da dijete bude zainteresirano i zabavljeno umjesto da ga puste da nađu što ga zanima i zabavlja – istaknuo je Phillips.

Fry zato predlaže da roditelji prije ljeta sjednu sa svojom djecom – barem onom starijom od četiri godine, i naprave popis. Taj popis trebao bi sadržavati sve što bi djeca voljela raditi. To mogu biti posve jednostavne aktivnosti: kartanje, čitanje knjige, zajednička vožnja biciklom…To mogu biti i kompliciranije ideje kao zajedničko kuhanje, učenje fotografiranja, postavljanje predstave, kampiranje u vrtu…

Zatim, ako vaše dijete dođe k vama tijekom ljeta i požali se na dosadu ,recite mu da pogleda popis. Na taj način, pojašnjava Fry, na njih stavljati odgovornost da odaberu što žele raditi.

Važno je da roditelji shvate da iako se djeca neko vrijeme dosađuju i povlače okolo, to nije izgubljeno i potraćeno vrijeme.

-Dosadu ne bi trebalo promatrati kao problem. Djeci je ona potrebna kako bi ih se za druge stvari moglo motivirati. Dopustiti djeci da im bude dosadno je dopustiti im da budu samostalna – poručila je Fry.

Foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.