Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Psići u ophodnji i Peppa prase “prodaju” najnezdravije dječje proizvode

psoći u ophodnji

Psići u ophodnji i Peppa prase zaštitni su znak proizvoda prepunih šećera

Omiljeni likovi dječjih crtića, Psići u ophodnji i Peppa prase proglašeni su najgorima po pitanju promocije proizvoda nezdravih za djecu.

Više od polovine proizvoda na kojima su ovi prepoznatljivi junaci istaknuti sadrži izuzetno visoke razine masnoće, soli i šećera.

Studija londonskog sveučilišta “Kraljica Mary” ističe čokoladne pločice Kinnerton Paw Patrol koji u sebi sadrže čak 60 posto šećera i 17 posto zasićenih masnih kiselina. Tu su i grickalice Peppa Pig Candy koje sadrže 99 posto šećera! Ta dva slatkiša spadaju u najlošije primjere proizvoda pod imenom Psića u ophodnji i Peppe prase. No, niti drugi se ne mogu pohvaliti puno zdravijim sastavom.

Liječnici sa Sveučilišta “Kraljica Mary” bili su šokirani otkrićem količine šećera u slatkišima-

-Nevjerojatno je da tvrtke iskorištavaju zdravlje naše djece koristeći njima omiljene crtane likove na svojim nezdravim pićima ili proizvodima punima šećera. Poznato je da se djeca takvoj ambalaži teško odupiru. Treba li ih zaista zavesti da žele te proizvode i da gnjave roditelji koji im ih onda i kupe? – prokomentirao je znanstvenik, dr. Kawther Hashen. Dodao je kako je vrijeme da se nešto pokrene te da se zakonom skrate nezdrave navike u industriji.

Naime, stručnjaci se slažu da velik broj tih proizvoda može u stvari ozbiljno ugroziti dječje zdravlje.

U toj opsežno provedenoj studiji do kojoj se došlo do ovakvih otkrića, istraženo je oko 500 različitih proizvoda, a saznalo se da će njih više od pola dobiti zabranu reklamiranja u vrijeme prikazivanja dječjih crtića i emisija jer su jednostavno previše nezdravi.

Također, došlo se do otkrića da je svega 18 proizvoda pod likom superjunaka (od svih obuhvaćenih ispitivanjem) zdravo za konzumaciju.

Dakle, prije nego što posegnete za simpatičnim pudingom, čokoladicom ili jutarnjim pahuljicama, razmislite da proizvodi s visokim dozama šećera potiču pretilost, dijabetes tipa 2, loše utječu na zube i dentalno zdravlje općenito, povisuju krvni tlak, a dugotrajno utječu i na pojavu raznih kardiovaskularnih bolesti.

foto: theimpulsivebuy

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.