Novosti i događanja Prehrana

Prvašićima i ove godine med – od malih nogu treba oblikovati prehrambene navike

Medni doručak

Med će se kupovati od domaćih pčelara i dijeliti djeci u staklenkama od 370 ml

Kako bi potaknuli djecu na korištenje meda i educirali ih o njegovoj važnosti kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, 9. prosinca prvašićima će se podijeliti staklene teglice meda od 370 ml. Riječ je o projektu kojeg provodi Ministrstvo poljoprivrede, a kojim se nastoji potaknuti djecu da koriste med.

Staklenke meda podijelit će se djeci 9. prosinca povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ministarstvo je osiguralo 1,1 milijun kuna za podjelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola, a hoće li djeca u pojedinoj školi dobiti med ovisi o ravnateljima, odnosno, osnivačima škola koji se moraju prijaviti na otvoren poziv.

Osim zdrave prehrane, Ministrstvo želi promovirati med lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku jer će se med otkupljivati isključivo od domaćih proizvođača. Svrha Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu jeujedno i educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Potreba za Programom proizlazi također iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. U 2018. godini u programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s 36.342 učenika prvih razreda kojima je podijeljen med od 190 pčelara.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.