Istaknute teme Učenje i rekreacija

Prva privatna osnovna škola Linea: Cilj nam je poticati razvoj svakog učenika

osnovna škola linea

Privatna osnovna škola Linea njegovat će individualni pristup svakom učeniku

Na istočnom dijelu grada, u Sesvetama najvećem zagrebačkom kvartu otvorena je prva privatna osnovna škola ˝Linea˝. Sesvete su tako uz svoje redovne osnovne škole i gimnaziju dobile i privatnu osnovnu školu za koju će, s obzirom na činjenicu da je sve više roditelja nezadovoljno sporim i često kompliciranim državnim školstvom, zasigurno, vladati dovoljno veliko zanimanje.

– Nakon 10 godina iskustva u srednjoškolskom i obrazovanju odraslih odlučili smo da je vrijeme pokrenuti osnovnu školu kako bismo i najmlađima pružili kvalitetno obrazovanje uz korištenje interaktivnih metoda koje potiču razvoj vještina – istaknula je Ana Bubalo Tikvan, ravnateljica škole.

Privatna osnovna škola ˝Linea˝ moderno je opremljena te prilagođena današnjim potrebama učenika, s težnjom pobuđivanja zanimanja i motivacije. Cilj je poticati razvoj svakog učenika te prepoznati njihove potencijale i pomoći im u razvijanju istih.

-Odabrati pravu školu za dijete izuzetno je bitno jer tamo će, na kraju, provesti osam godina svoga života i steći obrazovanje i vještine ključne za budućnost – dodala je Bubalo Tikvan.

Škola je smještena u prostoru Učilišta Sesvete te je potpuno prilagođen djeci. Obuhvaća veliku moderno opremljenu učionicu, dok vanjski prostor, svojevrsni nastavak učionice obuhvaća dvorište i vrt u kojemu će djeca svakodnevno boraviti.

-Znanstveno je dokazano da djeca više nauče kroz igru nego u frontalnom radu pa je tako koncipirana naša nastava – objasnila je ravnateljica, napominjući kako su radni stolovi u učionici posloženi u krug, a kada  učenicima padne koncentracija prebacuju se u ˝dnevni boravak˝ gdje uče i na podu, kroz igru, putem tableta ili iz knjiga

Mali razredi, individualni pristup

Posebnost škole su razredni odjeli koji broje maksimalno 12 učenika što jamči individualni pristup učenju i radu.

-Naši nastavnici posvećeni su svom pozivu kako bi učenicima pružili prvorazredno obrazovanje, ali i potaknuli pozitivne promjene u njihovim životima – poručili su iz škole.

Škola će slijediti kurikulum te nastavni plan i program propisan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali koristeći drugačiji pristup obradi nastavnog sadržaja.

– Cilj nam je u radu iskoristit najbolje što nudi tradicionalno obrazovanje te povezati i upotpuniti rad najboljim metodama iz alternativnih pedagogija kao što su na primjer waldorfska ili montessori pedagogija. Nastavnica ima interdisciplinaran pristup radu što znači da obrađuje jednu temu kroz sve predmete – pojasnili su iz škole.

Na primjer, kroz temu Gladne gusjenice, nastavnica će obraditi prirodu i društvo (dani u tjednu); matematiku (uspoređivanje brojeva); hrvatski jezik (interpretacija priče); glazbenu kulturu (pjesma Kruška, jabuka, šljiva), engleski jezik (Hungry caterpillar), a u sve to će i uklopiti načela Montessori pedagogije (učenici odabiru redoslijed aktivnosti; slobodno se kreću učionicom; surađuju međusobno; odabiru materijale za rad) i slično.

Nastava je cjelodnevna, od 8:00 kada se đaci okupljaju u učionici, sve do 16:00 kada napuštaju školu. U prijepodnevnim satima će se održavati nastava, a poslijepodne je rezervirano za kreativni odmor i rješavanje zadaća. 

osnovna škola linea

-Željeli bismo učenicima stvoriti okružje bez stresa i pritisaka te će tako sva zadaća i zadaci biti riješeni u školi, gdje ostaju i sve knjige, a djeci i roditeljima će vrijeme nakon škole ostati za druženje i izvanškolske aktivnosti˝.- obrazložila je Bubalo Tikvan.

Iako se domaće zadaće neće pisati s roditeljima to ne znači da će oni biti uskraćeni za informacije o napretku svoje djece. Nastavnica će krajem svakog tjedna roditeljima slati izvješća o  napretku đaka, kako bi dobili uvid u svladano gradivo ili bili obavješteni o eventualnim poteškoćama.

Tjelovježba i zdravi obroci

Zdrav život i tjelovježba u školi su iznimno bitni, stoga učenici svakodnevno vježbaju jer provedena istraživanja pokazuju kako redovito vježbanje poboljšava učenje i pamćenje.

-Osim redovite nastave tjelesne i zdravstvene kulture, djeca će svakodnevno boraviti u školskom dvorištu, krateći vrijeme vožnjom na romobilima ili koturaljkama. – napominje ravnateljica – Istaknuli bismo činjenicu da svojim učenicima pružamo i pojačani sportski program pod vodstvom naše sportske suradnice Jelene Vukas, višestruke osvajačice medalja u taekwandou.

Posebna pozornost pridana je kvalitetnoj i zdravoj prehrani. U cijenu školarine uključen je i topli obrok (ručak), a  jelovnik je izrađen u suradnji s nutricionistima, a obiluje zdravim namirnicama poput voća, povrća, mahunarki  te je hranjiv i nutritivno izbalansiran.

Socio – emocionalna podrška

Uz nastavni dio učenici imaju i socio-emocionalnu podršku stručnog tima,  a kako je riječ o malim razrednim odjeljenjima, stručnjaci se svakodnevno mogu posvetiti svakom učeniku individualno. Pomoći će učenicima spoznati njihove jake strane; poboljšati i unaprijediti pozitivno funkcioniranje djece u grupi odnosno razrednom odjeljenju te kreirati stabilno, sigurno i poticajno okruženja potrebno za zdrav i skladan razvoj djece. 

Uz sve to  periodično će se provoditi programi pomoći u učenju. Cilj programa je ostvarivanje boljih rezultata u školi, stvaranje radnih navika i jačanje samopouzdanja kod djece. Osim konkretne poduke određenog školskog gradiva djecu se želi osposobiti za samostalan rad te ih naučiti kako prepoznati i koristiti vlastite potencijale.

Foto: Osnovna škola Linea

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.