Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Prošle su godine prijavljene 165 nuspojave nakon cijepljenja, pogledajte simptome

nuspojave nakon cijepljenja

Nuspojave nakon cijepljenja nisu razlog da se djeca ne zaštite od opakih bolesti koje se cijepljenjem drže pod kontrolom


Je li roditeljski strah od cijepljenja opravdan možda je najbolje potkrijepiti činjenicama o nuspojavama koje se posljednjih godina redovito zabilježavaju. Prema Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti, prijavljeno je 165 nuspojava nakon cijepljenja provedenog tijekom 2016.

Važno je, napominju, da prijava štetnog događaja nastalog nakon cijepljenja ne znači nužno uzročno-posljedičnu vezu. Za neke nuspojave, npr. lokalnu reakciju na mjestu primjene cjepiva, može se lako odrediti da postoji uzročno-posljedična veza, dok je za neke poput povišene tjelesne temperature koja nastane nakon cijepljenja teško sa sigurnošću utvrditi je li uzrokovana cjepivom ili bolešću koja je nastala neovisno o cijepljenju.

Donosimo simptome prijavljenih 165 nuspojava nakon cijepljenja provedenog tijekom 2016.

 • Nuspojave nakon primjene cjepiva protiv ospica, rubele i mumpsa

Ukupno 4 prijave. Lokalna reakcija se očitovala kao crvenilo i bolnost na mjestu uboda. Prijavljene su tri alergijske reakcije koje su se očitovale kao osip po ekstremitetima i trupu.

 • Nuspojave nakon primjene DTPa-IPV-HepB-Hib cjepiva (6 u 1 cjepivo, obvezno 2, 4 i 6 mjeseci te u 2.godini života)

Prijavljene 64 nuspojave. Lokalne reakcije prevladavaju među prijavama nuspojava na difteriju, tetanus i hripavac i kombinacijama s tim cjepivom kroz cijelo razdoblje praćenja nuspojava. Dio prijavljenih lokalnih reakcija praćen je povišenom tjelesnom temperaturom, a mogu biti praćene i neutješnim plačem kod dojenčadi ili osipom. Ponekad su ove lokalne reakcije opsežne, tj. veće od pet centimetara u promjeru, a mogu zahvaćati cijelo bedro (ili nadlakticu, ovisno o mjestu primjene). Sve su lokalne reakcije prošle uz simptomatsku terapiju u roku od 1-7 dana. Sve prijavljene nuspojave prošle su bez posljedica.

 • Nuspojave nakon primjene DTPa-IPV-Hib cjepiva (cjepivo u drugoj godini)

Prijavljene su 23 nuspojave nakon primjene DTPa-IPV-Hib cjepiva. U prijavama prevladavaju lokalne nuspojave na mjestu primjene cjepiva (20), od kojih je 17 opisano kao opsežna lokalna reakcija. Jedna prijava pojave Guillain Barre sindroma (GBS) nakon primjene DTPa-IPV-Hib odnosi se na dječaka koji je primio 4. dozu cjepiva u drugoj godini života.

Dječak je nekoliko dana nakon cijepljenja imao akutnu respiratornu infekciju te nije moguće utvrditi je li GBS posljedica cijepljenja ili respiratorne infekcije. Uz terapiju dječak se oporavio. Inače, Guillain Barre sindrom se ne navodi kao moguća nuspojava ovog cjepiva. Pregledni članak o mogućim nuspojavama uzrokovanim pojedinim cjepivima, koji je 2012. godine objavio američki Institutes of Medicine, zaključuje da nema dovoljno podataka niti za prihvatiti niti za opovrgnuti moguću povezanost cjepiva koja sadrže tetanusnu, difteričnu ili pertusis komponentu s nastankom Guillain Barre sindroma. GBS se najčešće javlja nakon crijevnih infekcija i nakon respiratornih infekcija.

 • Nuspojave nakon primjene DTPa (Boostrix, dTPa-R, Reforco, Infanrix) u 6. godini

Nakon primjene cjepiva Infanrix prijavljeno je ukupno 3 nuspojave, od toga su 2 opsežne lokalne reakcije, te jedan osip praćen regionalnim uvećanjem limfnih čvorova koji se spontano povukao kroz nekoliko dana.
Nakon primjene cjepiva Boostrix (dTPa-R, Reforco) prijavljeno je ukupno 7 lokalnih reakcija, od toga 3 opsežne.

 • Nuspojave nakon primjene cjepiva protiv difterije i tetanusa (Diftavax)

Prijavljeno 5 nuspojava. Lokalne reakcije su se javljale u vidu crvenila i otekline na mjestu primjene cjepiva (djeca školske dobi). Dio lokalnih reakcija praćen je povišenjem tjelesne temperature. Učestalost nuspojava nakon primjene Td cjepiva kod školske djece utvrđena je početkom 2007. godine prospektivnim (aktivnim) ispitivanjem.

Ustanovljena je učestalost eritema (bez obzira na veličinu) na mjestu primjene 20-25%, a učestalost otekline (bez obzira na veličinu) oko 7%. Učestalost eritema većeg od 5 cm u promjeru je oko 12%, dok je edem veći od 5 cm u promjeru nađen kod 4% cijepljene djece. Ovakva učestalost lokalnih reakcija u skladu je s očekivanim  na temelju prospektivnih ispitivanja objavljenih u literaturi. Povišena tjelesna temperatura primijećena je kod 1% djece, što je niža učestalost od očekivane, prema literaturnim podacima.

 • Nuspojave nakon cijepljenja protiv dječje paralize (Imovax IPV) u 2016. godini

Od ukupno četiri prijavljene nuspojave nakon primjene cjepiva Imovax, dvije se prijave odnose na pojavu kratkotrajnog gubitka svijesti (sinkopu) odmah po cijepljenju i glavobolju, jedna na povišenu temperaturu praćenu bolovima u mišićima i zglobovima, te jednu prijavu pojave parestezija nogu. Sve prijavljene nuspojave povukle su se bez dugoročnih posljedica.

 • Nuspojave nakon cijepljenja protiv hepatitisa B 

Ukupno 24 prijave: glavobolja, mučnina – 6,  povišena tjelesna temperatura  – 1,  osip, urtikarija  – 4.

 • Nuspojave nakon BCG cijepljenja

Tri prijave na akutnu upalu limfnih čvorova

 • Nuspojave nakon primjene sezonskog cjepiva protiv gripe

Pristigle su 3 prijave nuspojave (slabost i umor, bolest nalik gripi, te smetnje u vidu i hodu) nakon primjene cjepiva Influvac. Uobičajene i očekivane reakcije nakon primjene cjepiva protiv gripe su lokalne reakcije na mjestu primjene cjepiva, povišena temperatura, glavobolja i alergijske reakcije u vidu crvenila kože ili osipa, praćenih svrbežom kože. Neuspjeh cijepljenja, tj. nastanak bolesti protiv koje se osoba cijepila nije u strogom smislu riječi nuspojava cijepljenja, ali se prema preporukama Europske agencije za lijekove i Svjetske zdravstvene organizacije, prijavljuje kao nuspojava.

Neuspjeh cijepljenja, odnosno efikasnost sezonskog cjepiva protiv gripe ovisi o brojnim čimbenicima od strane cijepljene osobe (dob, zdravstveno stanje, raniji kontakti s virusima gripe, ranija cijepljenja protiv gripe), ali najveći utjecaj na djelotvornost cjepiva ima podudarnost cijepnih virusa s virusima gripe koji cirkuliraju u stanovništvu, tako da procjene djelotvornosti cjepiva značajno variraju od sezone do sezone i kreću se u rasponu od 10-30% do preko 90%.

 • Nakon primjene cjepiva protiv bjesnoće prijavljene su dvije nuspojave

Prijave su se odnosile na glavobolju i slabost, te pireksiju. Godišnje se u Hrvatskoj postekspozicijski (zbog kontakta s bijesnom ili životinjom pod sumnjom na bjesnoću) protiv bjesnoće cijepi oko 1500 osoba. Pas je najčešća životinja koja je prouzročila potrebu antirabične zaštite, a na drugom mjestu je mačka.

S obzirom da je bjesnoća bez iznimke smrtonosna bolest, ne postoje kontraindikacije za cijepljenje protiv bjesnoće, ukoliko se postavi medicinska indikacija. Današnja cjepiva protiv bjesnoće ne izazivaju neurološke nuspojave kao što su izazivala cjepiva starije generacije.

 • Nakon cijepljenja polisaharidnim pneumokoknim cjepivom (Pneumovax 23). Prijavljene su tri lokalne reakcije (dvije opsežne) te jedna artralgija.
 • Nakon cijepljenja pneumokoknim konjugiranim cjepivom (Prevenar 13) prijavljene su tri nuspojave, od toga dvije su prijave alergijske reakcije, urtikarija i osip koji su se povukli na primijenjenu terapiju (antihistaminici), te jedna lokalna reakcija praćena povišenom temperaturom.

Protiv čega su se sve cijepila djeca prošle godine: 

BCG: Cjepivo protiv tuberkuloze
DTPa: Cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca (acelularno)
IPV: Inaktivirano cjepivo protiv dječje paralize
Td: Cjepivo protiv tetanusa i difterije za djecu od 6 godina i odrasle
Ana -Te: Cjepivo protiv tetanusa
DTPa-IPV-Hib: Cjepivo protiv difterije, tetanusa, hripavca (acelularno), dječje paralize (inaktivirano) i Haemophilusa influenzae tip b infekcije (konjugirano), adsorbirano
DTPa-IPV-Hib-HepB: Cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno, komponentno), hepatitisa B, poliomijelitisa (inaktivirano) i Hemofilusa influenzae tipa b (konjugirano), adsorbirano.

Program cijepljenja u 2016. godini se provodio prema slijedećem rasporedu:

Novorođenčad BCG vakcinacija
Novorođenčad HBsAg-pozitivnih majki (sve trudnice se obvezno testiraju): hepatitis B imunizacija u rodilištu odmah po rođenju prema postekspozicijskoj shemi (0, 1, 2, 12) uz primjenu imunoglobulina.
S navršena dva mjeseca života: kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
S navršena četiri mjeseca života: kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
S navršenih šest mjeseci života: kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
2. godina života, po navršenih 12 mjeseci života MoPaRu – kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
6. godina života: DTPa
I. razred osnovne škole : MoPaRu (pri upisu u školu) IPV
VI. razred osnovne škole: Hepatitis B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze
VIII razred osnovne škole: Td, IPV
Završni razred srednje škole (19. godina života): Provjera cjepnog statusa i nadoknada propuštenih cijepljenja prema potrebi 24 godine starosti: Provjera cijepnog statusa i nadoknada propuštenog Td cijepljenja prema potrebi
Nakon navršenih 60 godina života: Ana-Te

Postotak procijepljenosti:

BCG u rodilištu/prvoj godini života 98,7%
Hepatitis B u prvoj godini života 92,9%
Hepatitis B u 6. Razredu OŠ 96,3%
DTP u prvoj godini života 92,8% DTP u drugoj života 87,4%
DTP u šestoj godini života 81,3%
Poliomijelitis u prvoj godini života 93,0%
Poliomijelitis u drugoj godini, 1. i 8. razredu OŠ 92,8%
Td u 8. razredu OŠ 96,8% Tetanus,
šezdesetgodišnjaci 48,4%
Dodatna cijepiva:
Hib u prvoj godini života 92,8%
Hib u drugoj godini života 88,9%
MoPaRu u drugoj godini života 89,6%
MoPaRu pri upisu u OŠ 96,0%

Foto: Sanofi Pasteur

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.