Istaknute teme Putoteka

Prirodoslovni muzej u Beču vodi vas u čarobni svijet životinja i znanja

prirodoslovni muzej

Prirodoslovni muzej u Beču ima nevjerojatnih 30 milijuna izložaka

Prirodoslovni muzej u Beču do sada nismo posjetili pa nam se našao “na putu” tijekom drugog dijela zimskih praznika.

Smješten na trgu Marije Terezije, reklo bi se, gotovo pa u centru Beča i okružen prelijepim vrtovima, sam po sebi već ostavlja impozantan dojam te djeluje obećavajuće. Ni malo manje impozantna je činjenica da se unutra nalazi oko 30 milijuna izložaka!

Ulaznice za odrasle osobe stoje 16 eura, a djeca do 19 godina ne plaćaju ulaz što je izvrsno, osim što je muzej uvijek prepun djece, pogotovo školskih grupa.

U predvorju je naznačeno da se stvari ostave u garderobi i da se u muzeju ne smije slikati. Garderoba je dobra stvar jer možete ostaviti jakne i kapute koji vam stvarno ne trebaju, a ako imate viška nekih stvari, jednim eurom “osposobite” ormarić i kasnije vam taj euro ispadne natrag.

Unatoč upozorenjima da se torbe ne smiju nositi u razgledavane i da slikanja nema, 80 posto ljudi imalo je torbe, a 100 posto ih je slikalo. Nitko nije došao upozoriti nikoga “da se to ne radi”.

A zaista je šteta ne pokazati što Muzej nudi te ga posjetiti upravo zbog toga. Postav se prostire na dva kata, a na svakom katu ima jako puno prostorija koje se obilaze kružno.

Ako ćete detaljno obilaziti sve izloške, unutra doista možete provesti i nekoliko sati. Jedina je zamjerka što je možda pomalo zagušljivo.

Također, muzej je djelomično interaktivan, kroz mikroskop možete proučavati kosti dinosaura, ali i lišće te bakterije, izazvati lavu u vulkanu, hodati uz praljude ili pak virtualno isprobati neku od nošnji koja se nosila kroz povijest, uslikati se i poslati si fotografiju na mail.

Prvi kat je posvećen nastanku zemlje, pračovjeku, dionsaurima i fosilima. Kosturi dinosaura u prirodnoj veličini oduzimaju dah, a djecu je apsolutno oduševio model koji se miče i proizvodi zvukove. Jer, tko bi ostao imun na tako nešto?!

Vrlo je zanimljivo vidjeti i kako su izgledali prvi ljudi, kako su lovili te koliko su se razlikovali od nas danas.

Čitav prvi kat je posvećen je životinjskom svijetu. Životnije su preparirane, dakle prirodne veličine i izgleda. Iako zanimljivo i jako poučno, neke su imale doista zastrašujući pogled, kao da gledaju ravno u vas.

Kat je podijeljen na 7 cjelina: mikrosvijet, praživotinje, koralji i mekušci, rakovi, pauci i insekti, ribe, vodozemci i gmazovi, ptice i sisavci.

Od bika, bizona, mamuta, lava, tigra, pingvina i sove do morskog krastavca, leptira, crne udovice, aligatorai zmije.

Izlošci su stvarni i impozantni, a mnogi prikazuju životinju u odrasloj dobi i mladunčad.

ž

Za Prirodoslovni muzej vam treba dobra kondicija, jer ima puno toga za obići i vidjeti, a m ismo povremeno odmarali na stolicama i malo u mezaninu između dva kata gdje se nalazi i wc.

Na prvom katu, za one koji žele nešto popiti i pojesti nalazi se Kuppelhalle, kafić i restoran. Cijene su tipično bečke. Visoke. Tako da smo mi radije odlučili otići u centar Beča i pojesti nešto na svježem zraku, jer nakon nekoliko sati provedenih u muzeju, apetit se itekako otvori.

Uglavnom, ovaj muzej je nezaobilazna stanica posjetiteljima Beča i svakako preporuka za povesti male, znatiželjne istraživače.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.