Istaknute teme Za roditelje

Prirodno roditeljstvo ponekad posramljuje mame koje se osjećaju loše ako se ne uklope u savršenu sliku

prirodnom roditeljstvu

Prirodno roditeljstvo nije za svakoga jedini ispravan način


Trend zvan “prirodno roditeljstvo” zadnjih je godina dosegao svoj vrhunac. Mnoge mame ga slijede, niču knjige, članci i predavanja vezana uz tu temu. Dok su jedne opčinjene  i vrlo zadovoljne novim saznanjima, druge smatraju da je to izmišljanje tople vode.

Kako god bilo, nitko tko ga ne prakticira ili ne uspijeva prakticirati, ne bi se zbog toga trebao osjećati loše. Ovoj mami koja je imala dobru volju, sve je pošlo naopako. No, odlučila je to zanemariti i jednostavno uživati u čarima majčinstva.

– Sve je počelo epiduralnom. Planirala sam imati prirodan porod, no nakon osam sati mučenja ništa se nije događalo, napretka nije bilo, a mene je sve više boljelo, postajala sam sve umornija, a stres je bio grozan. Pregrizla sam jezik i zatražila sestru epiduralnu. Bila sam toliko umorna da sam zaspala i nakon nekoliko sati sna, vratila mi se energija za  tiskanjem. Sve je bilo gotovo za 45 minuta. Znam da sam odabrala najbolje za sebe, ali osjećala sam se kao promašaj – započela je svoju priču Amerikanka Ashley Austrew,

No, došlo je doba kada se majčinstvo uzdiže na jednu novu razinu koja je mnogim ženama nedostižna. Ako na trenutak svoju djecu ne doživiš kao čisti blagoslov i pomisliš “molim te Bože, samo neka ušute na dvije sekunde”, već si propala kao majka. Savršene slike na Instagramu, savršene dječje sobe, preskupa kolica, osmjesi blaženih, vitkih i super – sređenih žena kako blaženo drže svoju dječicu u naručju projiciraju sliku kako je sve to moguće.

A ako ti ne možeš, očito nešto ne radiš kako treba.

– Nakon slučaja s epiduralnom, na red je došlo dojenje. I tu sam zakazala. Trebalo je oko tjedan dana da mi mlijeko nadođe, a beba se rodila s ankiloglosijom, odnosno sraslim jezikom, a doktor ga je odbio razdvojiti. Za nas se dojenje pretvorilo u mučenje, neprospavane noći koje sam provela pokušavajući je navesti da siše. Moja beba bila je i bijesna i pregladnjela, dok su moje bradavice krvarile ispod debelog sloja kreme. Podbacila sam i osjećala sam se užasno. Osjećaj je postao još gori kada mi je pedijatrica predložila formulu, a mene je preplavilo golemo olakšanje. Olakšanje je naraslo kada je beba prihvatila novi način hranjenja. Novo rješenje smjesta sam prihvatila, ali još uvijek sam se kajala jer sam u svojoj glavi “olako odbacila pokušaje dojenja” – ispričala je Ashley.

No, nabrojala je, to nije bilo jedino u čemu je zakazala jer popis se samo počeo produljivati. Tako je Ashley u posvemašnjoj strci i gužvi odbacila platnene pelene jer je zbog njih perilica morala stalno raditi, a gomila rublja nikada se nije smanjivala. Uskoro je otpalo i nošenje u nosiljci zbog bolova u leđima. Duda se bebi vrlo brzo našla  u ustima, a domaće kašice od organski uzgojenog povrća i voća zamijenjene su kupovnima ili onima “neorganskima”. Zajedničko spavanje zamijenilo je odvojeno spavanje. Niti krema za guzu nije bila na prirodnoj bazi, nego ona obična, iz trgovine.

– Često sam strepila od komentara okoline. Na primjer, kada je beba nosila jantarnu ogrlicu zbog izbijanja zubi, izmučili su me komentari kako će se njome ugušiti. No, kako je vrijeme prolazilo, postajala sam sve odlučnija i samouvjerenija oko svojih izbora. Nisam se više sramila podijeliti s drugim majkama svoju verziju majčinstva- objasnila je Ashley, dodajući kako joj je prva godina nakon poroda ipak bila strašna. Imala je knedlu u grlu dok su njene prijateljice veselo pričale o dojenju i predivnom osjećaju zadovoljstva koje pruža ili kada bi ju neka poznanica pitala je li rodila posve prirodno.

Ideja da postoji “pravi način” za odgoj i podizanje djeteta, upozorava ova mama, ne preplavljuje samo naše društvene mreže, već se zavukla i u bolnice. Vrlo velik postotak bolnica nose oznaku “prijatelj djece”, što znači da mame odmah po porodu dobivaju svoju bebu u sobu, bez obzira rodile vaginalno ili carskim rezom. Potiče se isključivo dojenje, dok su dude strogo zabranjene.

Unatoč tome što su neki liječnici ipak upozorili da bi ove smjernice mogle štetiti nekim majkama te da povećavaju rizik od iscrpljenosti, zbog čega bi se moglo dogoditi da one nenamjerno kolabiraju i tako uguše svoje bebe koje leže pokraj njih, ništa se nije promijenilo.

No, jedna takva priča podigla je veliku buku. Mama je izašla u javnost s tragičnom pričom kako je zbog rooming -ina i prisilnog dojenja pod tabletama protiv bolova slučajno ugušila svoju bebu. Nakon te priče slijedila je još jedna koja je postala viralna, o majci koja je ne znajući bolje, pod pritiscima da doji, izgladnjela svoju bebu skoro do smrti, prije nego je shvatila da postoje i drugi načini hranjenja.

Ashley napominje kako svaka priča ne mora završiti tragično, ali pritisak prirodnog roditeljstva postao je pretežak.

– Trebamo shvatiti da ne postoji savršenstvo niti pravi i krivi način. Možda se nekom svojom odlukom nećemo uklopiti u savršeni profil, no ne znači da je ta odluka pogrešna. Njome ne zanemarujemo svoje dijete niti mu činimo štetu, samo odabiremo drugačiji put imajući pritom djetetovu dobrobit na prvom mjestu. Ne želim vjerovati da sam zbog epiduralne, dude, kolica, ili kupljenih pilećih nuggetsa manje dobra mama nego što jesam – zaključila je Ashley.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.