Novosti i događanja Za roditelje

Prijava rođenja djeteta – na jednom mjestu svi dokumenti, od veljače i putem interneta

Kako bi prijava rođenja djeteta roditeljima postala jednostavnija moraju imati pristup sustavu e-Građani


Od sljedećeg mjeseca roditelji novorođenčadi više neće morati s tek rođenom bebom  skakati po raznim ustanovama i institucijama kako bi ju prijavili, od matičnih ureda i policije do zdravstvenog osiguranja. Iz Ministrstva uprave najavili su da će sve to do kraja ovog mjeseca omogućiti roditeljima da učine putem sustava e-Građani.

Novost od danas je pak da se prijava rođenja djeteta, odnosno sva dokumentacija može obaviti u matičnom uredu te više nije potrebno odlaziti na policiju, HZZO i druge ustanove.

Novac stiže u roku 45 dana

– Prva faza uvođenja novih funkcionalnosti prijave djeteta putem e-Novorođenče usluge već je stupila na snagu i to putem prijave djeteta u matičnim uredima diljem zemlje. Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima roditeljima omogućava upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta i podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje – istaknuli su iz Ministarstva.

Pojasnili su da uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja.

Ministarstvo uprave će pak do kraja ovog mjeseca putem sustava e-Građani omogućiti roditeljima prijavu rođenja djeteta putem Interneta te će na taj način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.

Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani (Interneta) roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti:

elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa)
elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa)
Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)
potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2)
potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

Roditelji pošteđeni nanašanja bebe

Ovaj projekt razvilo je Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče roditelji će uštedjet  više od 100 000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima. Isto tako, roditelji će prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1.616.000 kuna.

– Već krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta roditelji će moći odraditi iz svog naslonjača te ovim putem pozivamo naše građane da koriste sustav e-Građani i time si olakšaju život uz znatne uštede – pozvali su iz Ministarstva.

foto: Honza Soukup

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.