Istaknute teme Odgoj

Ima li vaše dijete zaista prave prijatelje?

Djeci je danas zbog sigurnosti sve teže steći spontane prijatelje pa ih je potrebno izvoditi u park ili na druženja

Djeca trebaju prijatelje kao i odrasli. Prijatelji su im izvor zabave i druženja ali i kritični poligon za učenje kako se slagati s drugim ljudima – vještine koje će koristiti cijeli život. Kroz svoja prijateljstva djeca uče o vođenju i slijeđenju, raspravljanju i sastavljanju, dijeljenju i osjećaju empatije. Prijateljstva nude brojne mogućnosti za rast, udobnost i zabavu. U kontekstu prijateljstava djeca uče kako razumjeti i izraziti emocije i ideje, razriješiti sukobe, vježbaju tolerirati, kontroliraju frustraciju, uče uvažavati različitosti, stječu vještine vođenja i suradnje, razvijaju empatiju pa čak i humor.

Druženje pomaže djeci da se osjećaju sretno, samopouzdano i povezano, ali djeca trebaju i vještine stjecanja prijateljstva jer im one nisu usađene rođenjem. Oni to nauče.

Po čemu se prijateljstva u osnovnoj školi razlikuju od onih u predškolskom odgoju? Odgovor na ovo pitanje zanima sigurno roditelje svih prvašića koji se ovih dana pitaju jesu li se njihova djeca uklopila u školu, jesu li stekla prijatelje?…

Prijateljstva u osnovnoj školi su složenija nego što su bila u predškolskom odgoju. Pravila koja se odnose na to kako se uklopiti su različita. Vrlo mala djeca prijateljima nazivaju svu djecu s kojima se igraju dok starija jasno prepoznavaju svoje najbolje prijatelje i počinju stvarati čvrste veze.

Starija djeca trebaju mnogo složenija društvena znanja, poput, kako se pridružiti i potom spojiti u grupu, kako se drugačije ponašati na početku prijateljstva prema uspostavljenom prijateljstvu i kako riješiti sukobe. Prijateljstvo se naime razvija i izgleda različito u različitim dječjim dobima.

U prvom razredu prijatelji su još uvijek svi s kojima se dijete igra, bez obzira na spol, dok su djeca petog i šestog razreda obično najintimnija sa svojim istospolnim prijateljima. Fred Frankel u svojoj knjizi „Dobre prijatelje teško je pronaći“ nudi sažetak razvojnih faza prijateljstva.

Kako se djeca upoznaju i sklapaju prijateljstva?

Prije mnogo godina, većina djece naučila je socijalne vještine družeći se s djecom u susjedstvu. Danas su mnogi roditelji zabrinuti za sigurnost i zato nerado dopuštaju svojoj djeci da lutaju kvartom bez nadzora. Pored toga, većina djece danas ima mnogo strukturiranih aktivnosti nakon škole – nogomet, balet, klavir – ostavljajući im manje vremena za jednostavno igranje s drugom djecom.

Moderni način života zapravo može odvući djecu od prijateljstava. Najčešće se djeca druže tako što se pridružuju drugima koji se igraju. Međutim, neka se djeca ne znaju pridružiti pa ih stoga izbjegavaju.

Dodatna nastava, tečajevi, klubovi i sport mogu biti dobri načini da se dijete upozna s drugom djecom, ali vašem djetetu treba dovoljno otvorenog vremena za jedan ili dva datuma igranja u tjednu, od najmanje dva sata svaki. Ako mislite da trebate dati mjesta datumima igre, razmislite o tome da uklonite jednu od aktivnosti svog djeteta.

Ponekad se prijateljstva ohlade. Što onda? Oko drugog razreda prijateljstva se počinju mijenjati i dio njega je i svađa. Kako pomoći svom djetetu da to shvati? Obično su dva razloga da se blisko prijateljstvo ohladi.

Prvo, djecu više ne zanimaju iste stvari. Međusobni interesi su jezik prijateljstva, posebno među dječacima. Drugo, također je moguće da se djeca jednostavno više ne “vole”.

Ako mislite da vaše dijete ima poteškoća u uklapanju u školi, prvi je korak razgovarati s učiteljem kako bi stekli objektivno mišljenje. Vaše se dijete može žaliti: “Svi me mrze! I nitko se ne želi igrati sa mnom u vrijeme odmora! ”Ali učitelj može naslikati sasvim drugačiju sliku. Učitelj svakodnevno vidi vaše dijete „u akciji“ i može vam dati važne informacije o djetetovom ponašanju i interakcijama s drugom djecom. Sasvim je moguće da postoji samo jedan određeni razred iz razreda koji se svađa s vašim djetetom.

Nadalje, određene aktivnosti, poput gledanja televizije ili igranja videoigara na računalu, ometaju igru što otežava razgovor i društvenu interakciju. Ove aktivnosti mogu nepotrebno oduzeti vrijeme igranja s prijateljima i često oduzeti djetetu energiju ili želju za igranjem s drugima. Djeca trebaju naučiti kako se zabaviti, razgovarati i rješavati probleme s drugom djecom.

Dječji vrtić i 1. razred

Djeca se igraju sa svima. Bliski prijatelji dijele igračke i aktivnosti.

2. i 3. razred

Dječaci i djevojčice javno se izbjegavaju.
Dječaci: Počinju se organizirati u male grupe s pravilima. Oni formiraju privremene klubove s vođom.
Djevojke: Četiri ili pet prijatelja postaju krug prijateljstva. Bliski prijatelji počinju surađivati ​​i prilagođavati se postupcima i razmišljanjima drugih.
Dječaci: Ponekad isključe druge iz svojih klubova, ali to je samo privremeno.
Djevojke: Ponekad prijete jedna drugoj da “neće biti prijatelji”, ali to zapravo ne znače.

4. razred

Počinju se određivati najbolji prijatelji.
Dječaci: Male se skupine počinju družiti jedna oko druge.
Djevojke: Krugovi prijateljstva su stalniji i počinju se fokusirati na interese. Bliski prijatelji imaju zajedničke interese, simpatije i nesklonosti, slične sposobnosti, kompatibilne osobnosti.

5. razred

Dječaci: Druž se isključivo sa skupinom drugih dječaka sa sličnim zanimanjima.
Djevojke: Dulji telefonski pozivi / SMS poruke i dijeljenje tajni debitiraju. Bliski prijatelji su intimni i podržavaju jedne druge.

foto: pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.