Istaknute teme Novosti i događanja Trudnoća Zdravlje i sigurnost

Preuzmite Priručnik o dojenju ili posjetite Savjetovalište za planiranje obitelji

Priručnik o dojenju posebno se bavi dojenačkim kolikama i s njima pridružene visoke razine emocionalnog stresa majke

Pozitivne strane dojenja od sada će majke dobivati u Priručniku o dojenju prilikom posjeta trudničkim tečajevima, a može se preuzeti online na web stranici Grada Zagreba. Priručnik su napisali pedijatar Milivoj Jovančević, dr. Giovana Armano, i dr. Irena Gracin, savjetnica za dojenje, a osim Zagrepčankama, a raspolaganju je roditeljima u cijeloj Hrvatskoj te regiji.

Korisni savjeti vezani za dojenje te odabir pitanja i odgovora iz svakodnevne prakse pedijatra imaju namjenu majkama pružiti znanja, vještine i sigurnost u procesu dojenja.

Jedan od čestih uzroka prekida dojenja dojenačke su kolike i s njima pridružene visoke razine emocionalnog stresa majke, stoga se u priručniku i ovoj temi posvećuje prostor koji će rasvijetliti šarenilo uzroka i pojavnosti kolika te mogućnosti pomaganja, sve s namjerom da se smanji razina majčinog stresa i uspostavi skladan i smireni emocionalni odnos s djetetom.

-I konačno, u vrijeme izloženosti brojnim kemijskim toksinima iz okoliša, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani dojilja i olakšati siguran odabir namirnica, ali i drugih predmeta opće uporabe. U širem kontekstu, priručnik je tek jedan mali dio predanog rada Gradske uprave na potpori dojenju i roditeljstvu – istaknuo je Milivoj Jovančević, pedijatar i autor Priručnika o dojenju.

Ove godine pokrenut će se u Domu zdravlja Zagreb – Istok i Savjetovalište za planiranje obitelji kao dodatna usluga u sklopu koje će se budući roditelji moći informirati kod ginekologa o reproduktivnom zdravlju, načinima planiranja obitelji i drugim važnim temama u trenutku kada se odluče na proširenje obitelji.

Negativni demografski trendovi u našoj državi potaknuli su odgovorne u Gradu Zagrebu na osmišljavanje, donošenje i provedbu mjera pronatalitetne politike nedugo nakon popisa stanovništva 2001. godine.

Uvođenje različitih mjera (potpore za novorođenčad, subvencioniranja cijene dječjih vrtića, kupnje školskih knjiga, sufinanciranja prehrane i produženog boravka u osnovnoj školi, stipendiranje učenika i studenata, pomoći za roditelja odgajatelja itd.) dovelo je do toga da Grad Zagreb svih ovih godina brojem stanovnika nije doživio sudbinu koja nažalost prati mnoge krajeve naše države.

-Osiguravanjem različitih mogućnosti za ugodniji i sigurniji život svojih sugrađana Grad Zagreb stekao je imidž grada u kojem je poželjno zasnivati obitelj te rađati i odgajati djecu imajući na umu da će im u tome Grad, kao lokalna sredina, uvijek biti podrška – izjavila je Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju o mjerama demografske politike Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom predstavljanja Priručnika o dojenju istaknuo je kako Grad Zagreb živi aktivnu populacijsku demografsku politiku te u tu svrhu godišnje izdvaja preko 900 milijuna kuna te da bi mModel Grada Zagreba trebalo primijeniti i na državnoj razini.

foto: c

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.