Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Prerani pubertet kod djece se javlja prije osme godine i važno ga je prepoznati

Rast dojki, stidne ili dlačice ispod pazuha, brz rast i akne prvi su znakovi da nastupa prerani pubertet

Prerani pubertet termin je koji se upotrebljava za dijete koje počne prerano mijenjati svoje tijelo, odnosno, prije osme godine kod djevojčica i prije devete kod dječaka. Pubertet uključuje brz rast kostiju i mišića, promjene u obliku i veličini tijela te sposobnosti reprodukcije tijela.

Precizni znakovi i simptomi puberteta uključuju:

Tako će rast dojki kod djevojčica, povećani testisi i penis, dlake na licu i produbljivanje glasa kod dječaka, stidne ili dlačice ispod pazuha, brz rast, akne, odrasli tjelesni mirisi biti jasan znak početka puberteta bez obzira na djetetovu dob.

No, da bismo razumjeli što uzrokuje rani pubertet kod neke djece, korisno je znati što uzrokuje početak puberteta. Mozak započinje proces s proizvodnjom hormona koji se naziva gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH).

Kada ovaj hormon dosegne hipofizu – malu žlijezdu u obliku graha u središtu mozga – ona dovodi do proizvodnje više hormona u jajnicima (estrogena) kod ženskih osoba i testisima kod dječaka (testosteron). (Estrogen je ključan za rast i razvoj ženskih spolnih karakteristika. Testosteron je odgovoran za rast i razvoj muških spolnih obilježja).

Uzrok preranog puberteta često se ne može pronaći no mogu ga u nekim slučajevima uzrokovati infekcije, hormonski poremećaji, tumori, problemi s jajnicima, testisima, nadbubrežnim žlijezdama ili hipofizom, abnormalnosti mozga ili ozljede. Liječenje ranog puberteta obično uključuje lijekove koji odgađaju daljnji razvoj.

Faktori rizika koji povećavaju djetetov rizik od ranog puberteta:

-Kod djevojčica je veća vjerojatnije da će razviti rani pubertet.
-Djeca sa značajnom prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od razvoja ranog puberteta.
-Dolazeći u kontakt s kremom ili mastima za estrogen ili testosteron, ili drugim tvarima koje sadrže te hormone (kao što su lijekovi za odrasle ili dijetetski dodaci), može povećati rizik vašeg djeteta od razvoja ranog puberteta.
-Zdravstveni problemi (infekcije, hormonski poremećaji, tumori, problemi s jajnicima, testisima, nadbubrežnim žlijezdama ili hipofizom, abnormalnosti mozga ili ozljede).

Moguće komplikacije ranog puberteta uključuju:

-Djeca s ranim pubertetom mogu u početku brzo rasti i biti visoka u usporedbi sa svojim vršnjacima. No, zato što njihove kosti sazrijevaju brže nego normalno, često prestanu rasti ranije nego inače. Tako oni u konačnici mogu biti kraće od prosjeka kao odrasli. Rano liječenje ranog puberteta, pogotovo kada se javlja kod vrlo male djece, može im pomoći da postanu viši nego što bi to učinili bez liječenja.

-Socijalni i emocionalni problemi. Djevojčice i dječaci koji počinju pubertet mnogo prije svojih vršnjaka mogu biti izuzetno samosvjesni o promjenama koje se događaju u njihovim tijelima. To može utjecati na samopoštovanje i povećati rizik od depresije.

foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.