Novosti i događanja

Predškolci provedu više vremena online nego što roditelji misle

Zbog današnjeg načina života u kojem roditelji žongliraju s poslovima i kućanskim obavezama, djeca su sve više izložena zabavi uz ekrane.

Prema stručnjacima, predškolci ne bi trebali provoditi više od jednog sata dnevno pred ekranom

No, nova studija pokazuje kako djeca provode čak više vremena na njima nego što roditelji misle, naročito predškolci.

U istraživanju je sudjelovalo 346 roditelja djece u dobi između 3 i 5 godina, a korišten je i program koji je pratio koliko se pojedini uređaj često koristio. Studijom je otkriveno da oko 35 posto predškolaca ima vlastiti uređaj te se njime koriste oko 2 sata dnevno.

Među svom ispitanom djecom 40,5 posto njih koristilo je svoj uređaj manje od sat vremena dnevno; 26,5 posto koristilo ga je jedan do dva sata dnevno; 12 posto ga koristi dva do tri sata; 6 posto ih je koristilo tri do četiri sata; a 15 posto četiri ili više sati!

Zatim su roditelji trebali procijeniti koliko njihova djeca dnevno provode vremena nad ekranima. Otprilike jedna trećina roditelja precijenila je vrijeme koje njihovo dijete provodi na uređaju, a isto toliko njih podcijenilo je vrijeme za oko sat vremena. Studija je također otkrila da su roditelji vjerojatnije podcijeniti vrijeme onda kada njihovo dijete koristi uređaj dulje od sat vremena na dan.

Otkriveno je također da su djeca najviše vremena provodila na YouTube-u, no kod nekih koji dijele uređaj s drugim, odraslim članom obitelji nađene su aplikacije koje su sadržavale sadržaj poput kockanja i nasilja.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji predškolci pak ne bi trebali provoditi više od jednog sata dnevno pred ekranom, a sadržaj bi trebao biti obrazovnog karaktera, nenasilan te bi u njega svakako trebao biti uključen i roditelj.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.