Novosti i događanja

Pravobraniteljica školama: pripazite na kvalitetu online nastave, održavajte dvosmjernu komunikaciju!

Velik broj pozitivnih učenika na koronavirus i još veći broj u samoizolaciji doveo je školski sustav ponovno do apsurda pa su brojni razredi gotovo prazni. “Prošli tjedan na nastavi sam imala samo dvoje učenika…” ispričala nam je jedna učiteljica razredne nastave opisujući trenutnu situaciju u školi.

U razredima je trenutno zbog velikog broja učenika u samoizolacijisamo po dvoje učenika

Zbog prelaska sve većeg broja škola na nastavu na daljinu (po modelu C), oglasila se i pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević zatraživši od nadležnog ministra da se pripazi na kvalitetu online nastave.

Tako ističe da je važno održavanje online nastave u vremenskim okvirima u kojima bi učenik imao nastavu da pohađa školu, transparentno javljanje učitelja/nastavnika u odnosu na održavanje satova putem digitalnih kanala ali najvažnije i ostvarivanje dvosmjerne komunikacije na relaciji učenik – učitelj/nastavnik.

Smatra da treba pripaziti i na ujednačavanje količine nastavnih sadržaja i važnost uloge učitelja/nastavnika u obrađivanju sadržaja u online nastavi (davanje uputa učeniku za rad, dostupnost temeljnih materijala za učenje, praćenje učenika, pružanje podrške učeniku u izvršavanju zadataka i sl. te da je potrebno izbjegavanje provedbe nastave putem pisanih uputa na način da se učenicima odredi što trebaju samostalno obraditi iz udžbenika ili koje zadatke trebaju riješiti. Takožer, potrebno je izbjegavanje prebacivanja poučavanja na roditelje učenika, posebice za mlađu djecu i djecu s teškoćama u razvoju;

Njezina je preporuka, također, brzo i transparentno obavještavati roditelje i učenike o svim odlukama vezanim za organizaciju nastave i rad škole u okolnostima uzrokovanim obolijevanjem učenika ili odgojno-obrazovnih radnika od Covida-19.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.