Istaknute teme Oprema i uređenje

Pravo je vrijeme za ljetno čišćenje: riješite se viška igračaka

viška igračaka

Od viška igračaka glava možda ne boli, ali dijete je najčešće ne zna odabrati čime se zaigrati

Proljetno čišćenje, blagdansko čišćenje, veliko čišćenje….možda vam se ne čini, ali sada je došlo vrijeme za veliko čišćenje igračaka. Zašto? Ljeto je, atmosfera je opuštena, i vi i djeca imate više vremena nego obično da razmislite o svemu i dobro proberete višak.

Djeca se obično teško rastanu od svojih igračaka, iako su možda i potrgane te se njima nisu igrala mjesecima. Ponekad je i samim roditeljima teško odlučiti se što je dobro za ostaviti, a što treba dati.

Kvaliteta umjesto kvantitete

Kada pogledate igračke, nemojte razmišljati o tome da će djetetu ostati jako malo ako se riješite viška. Gledajte da ono što ostaje bude najviše iskoristivo. Najbolje su igračke kojima se dijete može igrati iznova i iznova, kako kocke, slagalice, umetaljke, lopta, razni kreativni setovi…

Dijete također ima koristi od manje igračaka. Nije “izgubljeno” u gužvi iskače od jedne do druge ne znajući što će sa sobom. S manje igračaka lakše konstruira igru i kreativnije je.

Raščišćavajte što češće

Ako se u zadnje vrijeme u dječjoj sobi nakupilo previše igračaka, možda ste jednostavno izgubljeni i ne znate otkuda početi. Zato je bolje riješiti se viškova češće, pa i u manjim količinima nego pustiti da se stvari “otmu kontroli”.

Neka vam to bude kao mjesečni kućanski posao!

Poštujte pravilo: košara je puna

Ako su vam igračke pohranjene u košarama i plastičnim spremnicima, uvedite vama zabavno, a djeci manje zabavno pravilo pune košare. Kada igračke pređu vrh, treba ih pokloniti prijateljima, djeci koja nemaju ili donirati u bolnice.

Također, dok je košara puna nema nabavljanja novih igračaka. Jedini uvjet za nove je donirati nešto od već postojećih.

Neka bude zabavno

Kako se riješiti viška igračaka, a da djetetu to bude i zabavno? Organizirajte malu kućnu rasprodaju ili ju možete premjestiti i u park. Djetetu pak dajte sav novac koji zaradite, ipak su to njegove stvari.

Kada bude u rukama imalo novac za nove igračke, idući će se put lakše oprostiti od starih.

Ponudite im izbor

Djeca se najčešće ne žele odreći igračaka, iako ih imaju previše, ne koriste ih, ne znaju čak niti gdje se nalaze svi potrebni dijelovi. no, kada mama želi napraviti “čistku”, nastane plač i sve je odmah potrebno i ništa nije višak.

Ako ste se odlučili na čišćenje, ostanite čvrsti. No, ponudite izbor. Od 50 autića s kojima se dijete ne igra neka ono samo odabere 10 koje će donirati i one koji će ostati. Svi u toj situaciji dobivaju – vi ćete malo lakše disati, a dijete je imalo konačnu odluku o tome što smije zadržati.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.