Edukacija i savjeti Istaknute teme

Pravilo “4 poklona” koje je oduševilo roditelje

U 4 poklona može se naći sve što djeci treba za Božić

Došlo je vrijeme prevelike rastrošnosti i za neke, minusa na računima. Kao da mislimo da će Božić biti čarobniji ako potrošimo što više novaca. Mnogi roditelji, primijetili smo na društvenim mrežama, misle kako njihova djeca dobivaju previše poklona sa svih strana.

Od baki i djedova, rođaka, prijatelja, pa i njih samih. Na kraju se iz sve te hrpe iskristalizira njih tri ili četiri zbog kojih djetetu zasjaju oči. Od previše poklona i izbora, dijete s druge strane, izgubi oduševljenje i uzbuđenost – samo automatski prelazi s jednog paketa na drugi, bez emocija i vremena da se posveti tom nekom posebnom poklonu. Jer samo žele još, još i još. 

Roditelji su zaključili kako to nije ono što žele za svoju djecu u blagdansko vrijeme. Čarolija se izgubila, a mali roboti koje ništa ne može uzbuditi stupili su na scenu. Kako zadržati božićnu tradiciju i izmicanje kontroli.

Pravilo “4 poklona” koje je uvela jedna mama mnogima se jako svidjelo i tvrde da će ga primijeniti već za ovaj Božić, dok drugi, koji su već kupili poklone, isto obećavaju za idući.
O čemu se radi?Kao prvo, to znači da će svako dijete za Božić dobiti samo 4 poklona, 4 poklona i ništa više. Od sviju. Ti pokloni uključuju:

  • nešto što dijete želi
  • nešto što treba
  • nešto za obući
  • nešto za čitati

Potom u sve uključite i bližu i daljnju rodbinu te im javite što još nije kupljeno. Roditeljima je nekako najlakše kupiti ono što dijete uistinu želi – neki veći poklon za kojim znaju da njihov  mališan žudi još npr od ljeta. Kada se kvota ispuni – vrijeme je za reći stop.

Možete li biti toliko čvrsti? Mnogi roditelji bojali su se kako će njihovo dijete reagirati na samo četiri poklona. No, mnogi su shvatili kako je to u stvari vrlo isplativo za sve u njihovoj obitelji, a vjeruju i kako će djeca nakon prvotnog čuđenja prihvatiti cjelokupnu ideju te neće naredne godine imati ispad bijesa jer su dobila 36 umjesto 37 poklona. Više će cijeniti ova četiri.

Jedna mama podijelila je svoje iskustvo nakon što je već za Božić 2018. uvela ovo pravilo:

-Ovo je za nas posve promijenilo cjelokupan doživljaj blagdana. Ok, da, uštedjeli smo dosta novaca, ali to nije ono najbitnije. Primijetili smo da djeca niti u jednom trenutku nisu izgubila sjaja u očima dok su otvarala poklone. Prijašnjih godina to su radila kao mali roboti.

Ove godine to je ispalo puno radosnije i normalnije. Također, primijetila sam da su svi puno pažljivije odabirali poklone, tako da smo dobili manje plastike i nepotrebnih stvari. 

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.