Istaknute teme Moda i oprema

Pozvani ste na prvi rođendan, pogledajte koje su najbolje igračke za jednogodišnjake

najbolje igračke za jednogodišnjake

Najbolje igračke za jednogodišnjake su one koje će im pomoći u motoričkom razvoju


Ako ste pozvani na rođendan, slavljenik navršava jednu godinu, a vi nemate ideju što pokloniti, ne kupujte stihijski niti prema cijeni već birajte prilagođene poklone. Najbolje igračke su višenamjenske i dugotrajne, da ne spominjemo zanimljivost. Ako želite dati dar koji će biti izvrsna investicija, odaberite nešto što će djeca koristiti godinama, a ne nekoliko dana. Tako birajući igračke od visokokvalitetnih materijala kao što su drvo ili teška plastična masa birate one izdržljivije, a prije svega, birajte sigurne igračke koje neće ozlijediti dijete. Pazite da su igračke koliko toliko prilagođene dobi pa nemojte kupovati one za petogodišnjake samo zato što vam se čine zanimljivima ili su na rasprodaji. Možete kupiti igračke koje su prigodne za dvogodišnjake, no sigurnosni standardi diktiraju da svaka igračka s opasnošću za gušenje mora biti označena s dobi od 3 i više, pa ako je igračka prikladna za 2-godišnje, obično je sigurna za jednogodišnjaka.

Pročitajte tekst koji će vam pomoći da odaberete originalan poklon koji vas neće osramotiti ili ‘izuti’, a zainteresirati će slavljenika.

Igračke na povlačenje i/ili guranje

Od svih fizičkih događaja koje dijete doživi tijekom prve godine, hodanje je najočitije jer zahtijeva vidljive napore. Za snage i koordinaciju bebe trebaju igračke na guranje koje su stoga idealni poklon za prvi rođendan. Takve igračke zanimljive su jer također imaju i dodatne mogućnosti igranja, kao što su pokretni dijelovi s raznim zvukovima ili glazbom što u konačnici doprinosi dugovječnosti igračke.

Ako beba tek počinje stajati na noge, pronađite igračku za guranje s širokom ručkom i niskom gravitacijom za maksimalnu stabilnost, a neki modeli čak omogućuju kontrolu brzine vrtnje kotača pa birajte njih.

Ako je beba pak već uspjela savladati korake, potražite igračke na povlačenje. Tu birajte igračke jakih boja koje će lakše privući bebinu pažnju. Ove privlačne igračke će omogućiti djeci da gledaju unatrag, a istodobno se kreću naprijed kako bi poboljšali ravnotežu i izgradili povjerenje.

Igračke za razvrstavanje i slaganje

Različitekocke i slične slagalice omogućavaju djeci da prepoznaju oblike i boje. Kocke su jedna od najcjenjenijih i dugotrajnih igračaka, a preporučuju ih i stručnjaci za razvoj djece. Lego duplo ili Mega Bloks tu su vodeće igračke. Sve što jedan jednogodišnjak može raditi u sjedećem položaju dobro je za njegov razvoj, a pomaže mu i u razvoju fine motorike.

Za početak to mogu biti drveni jednolični blokovi, a kada dijetesavlada igru s njima, dajte im zahtjevnije legiće i slične kockice.

Igračke za ljuljanje i kotrljanje
Bez obzira bio to konjić, motocikl ili nešto treće, igračke za ljuljanje pomažu u izgradnji snage i ravnoteže, a pokreti naprijed-nazad umiruju djecu. Prilikom odabira dizajna, najbolja opcija za malu djecu su niske igračke koje će smanjiti šanse ozljede ako dijete izgubi ravnotežu. U ovoj fazi tricikl djeci već postaje zanimljiv no ona nisu sposobna okretati pedale pa tricikl bez ručke za guranje nije dobar poklon, osim ako vam nije namjera da ga dijete počne koristiti za godinu dana.
Odaberite stoga vozilo koje će moći pokretati svojim nogama čime će jačati mišiće, koordinaciju i razvijat ravnotežu. 
Glazbene igračke 
Mala djeca obožavaju stvari koje stvaraju buku pa su glazbene igračke i za jednogodišnjake dobar izbor. Iako oni nisu spremni za pravo sviranje, doticaj s glazbom poticat ćerazvoj dijelamozga za glazbu, ali i razvoj jezika, društvene sposobnosti ali i kompletan razvoj motorike. Tu valja istaknuti i da su bolje one igračke koje treba svirati odonih koje same reproduciraju glazbu. Istaknut ćemo ksilofon, bubanj, razne zvečke, male klavijature i slično. Zapamtite i da djeca  vole ponavljanje, pa ako želite elektronsku glazbenu igračku, odaberite onu s kontrolom glasnoće. Kada na dvije noge postanu dovoljno samostalni, glazba će ih uvesti u novoglazbenoiskustvo -plesanje. 
Pribor za crtanje i oblikovanje
Već s godinu dana djeca polagano mogu početi crtati i igrati se s plastelinom. Umjesto bojica poklonite im perive flomastere ili kist s bojama. Također, dobar poklon je i velika rolo papira za crtanje.  Crtanje slika za bebu je pametan način vježbanja jezičnih vještina pa zajedno s njima crtajte njihove igračke i stvari koje vas okružuju. 
Umirujuće knjige i igračke za kuapnje
Gumene ili razne plastične igračke za kadu poput raznih patkica, ili čamaca dobar su poklon za jednogodišnjake. U trgovinama postoje i razni setovi za igre s vodom u kadi pa njihovom kupnjom zasigurno nećete pogriješiti.
Tu ubrajamo i razne knjigice , od onih s osnovnim pojmovima do onih s pričama za laku noć. Iako jednogodišnjaci nemaju koncentraciju za slušanje priča, jednostavne knjigice s velikim slikama roditelji već u toj fazi mogu početi čitati za laku noć. Birajte što jednostavnije knjige, ili one s dodacima za opip, micanje prozorčića i slično, no zapamtite da su one uvijek dobar poklon bez obzira na dob, posebno jer nemaju svi roditelji naviku da ih kupuju djeci.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.