Novosti i događanja Prehrana Zdravlje i sigurnost

Poziv za sudjelovanje u prvom nacionalnom istraživanju prehrambenih navika djece do 9 godina

Za istraživanje prehrambenih navika potrebno je sudjelovanje 1860 roditelja i njihove djece

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pod vodstvom dr.sc. Darje Sokolić provodi Nacionalno istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i male djece od 3 mjeseca do 9 godina. Sudjelovanje obitelji ključan je čimbenik uspješnog provođenja ovog istraživanja pa se pozivaju svi koji su voljni sudjelovati da se prijave.

Glavni cilj prikupljanja ovakvih podataka je unaprjeđenje zdravlja djece.

-Podatci o prehrani djece su od izuzetne važnosti i stoga želimo javnozdravstvene akcije i smjernice o pravilnoj prehrani usmjeriti direktno ka rješavanju rizičnih prehrambenih ponašanja koja postoje u našem društvu. Također, u slučaju ugrožene sigurnosti hrane zbog prisutnosti kemijskih i mikrobioloških opasnosti, nužno je imati konkretne podatke o količini hrane koju djeca unose, kako bi ih mogli zaštititi od opasnosti – navela je dr. Sokolić.

Za istraživanju je potrebno sudjelovanje 1860 roditelja i njihove djece. Uz one koji se sami prijave, djeca će biti i nasumično odabrana na području cijele Hrvatske, pa iz Agencije apeliraju na sve roditelje koji budu izabrani iz kvarta, razreda ili vrtića da pruže priliku stručnjacima da zabilježe specifičnosti prehrane njihove djece.

Primjer prijave

-Vaše je sudjelovanje dragovoljno i možete odustati u bilo koje vrijeme. Po završetku istraživanja, očekuje Vas simboličan poklon kao zahvala za Vaš trud: izračun nutritivnih vrijednosti dnevnika prehrane Vašeg djeteta, kao i brošura savjeta za pravilnu prehranu djece. Na taj način ćete dobiti konkretan uvid kako se hrani Vaše dijete i koliko je njegov prehrambeni unos u skladu s preporukama prema dobi i spolu – istaknula je dr. Sokolić.

Detaljnije o istraživanju

Ukoliko imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik ovog istraživanja, značajnog prije svega za djecu, molimo Vas da se prijavite ispunjavanjem slijedećeg obrasca.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.