Edukacija i savjeti Istaknute teme

Potvrdila znanost: Maženje s djecom mijenja njihov DNK!

maženje

Maženje je zdravo – zato znate što vam je činiti!

Znamo koliko je maženje dobro za novorođenčad, zato sve veći broj roditelja prakticira dodir kože na kožu i to od samog bebinog rođenja. Mnogo je dokazanih koristi od takve vrste bliskosti.

No, priča sa Sveučilišta Britanska Kolumbija pokazuje da maženje utječe na bebe na još dubljoj razini nego što smo mogli zamisliti!

Naime, prema njihovoj studiji, maženja i zagrljaji koje pružamo našim bebama kroz godine imaju trajan utjecaj na molekularnoj razini. Odnosno, maženje s bebom mijenja im gene. Nevjerojatno, zar ne?

Evo kako je to sve išlo:

Istraživači su pratili 94 zdrave bebe stare 5 tjedana, tražeći od roditelja da vode dnevnike kada su bebe jele, spavale, kada su ih hranili te kada su plakale, kao i koliko je tjelesnih kontakata bilo tijekom njege. Četiri i pol godine kasnije, tim je bebama, sada već vrtićancima, uzet uzorak DNK s obraza kako bi ju znanstvenici mogli proučavati.

Otkriveno je da djeca koja su manje mažena te rjeđe držana u naručju dok su bila od stresom, imaju u stanicama molekularni profil nedovoljno razvijen za svoju dob.

-Smatramo da bi se sporije epigenetsko starenje kod te djece moglo negativno odraziti na njihov razvojni napredak – zaključili su profesori angažirani na studiji.

Znanstvenici su to shvatili gledajući metilaciju DNK, proces koji mijenja način funkcioniranja gena, utječući na njihovu ekspresiju. Prema istraživačima, metilacija DNK uključuje molekule koje se ponašaju poput “prekidača za zatamnjivanje”, kontrolirajući koliko je svaki gen aktivan.

Postojale su značajne razlike u metilaciji DNA kod djece koja su bila jako mažena i one koja nisu. Tako su manje mažena djeca imala nižu epigentesku dob od očekivane u dobi od 4 i pol godine.

-Planiramo pratiti hoće li” biološka nezrelost” koju smo vidjeli kod ove djece imati veći utjecaj na njihovo zdravlje, posebno na njihov psihološki razvoj – izjavila je glavna autorica studije, dodajući ako daljnja istraživanja potvrde ovaj početni nalaz, to će itekako naglasiti važnost pružanja fizičkog kontakta roditelja i dojenčadi.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.