Istaknute teme Novosti i događanja Učenje i rekreacija

Potičite dječju kreativnost – sama mogu napraviti čak i labelo za usne

Kreativnost je u današnje vrijeme imperativ odgojnih ciljeva, odnosno čak i krajnji odgojni cilj


Djetetova kreativnost je korak po korak osvajala misaoni i aktivni, djelatni svijet odgoja i to je jedna od osobina mladog bića koju treba njegovati. Kreativnost je u današnje vrijeme imperativ odgojnih ciljeva, odnosno čak i krajnji odgojni cilj. Ako se djetetovo stvaralaštvo gleda sa stajališta neučinkovitosti, neponavljanja, onda se ono odgaja pod uvjetima individualizacije, svjesne aktivnosti i samostalnosti i ako se gleda da se stvara nešto novo onda se odgoj mijenja u svim koncepcijskim strukturama, odnosno smišljeno se potiče dijete da uči postavljanje problema i traži originala rješenja.

U prvoj fazi djetetova života ne postoji razlika između igre i stvaralaštva, rada, življenja. To jednostavno ne možemo razdvojiti i učinit ćemo grešku pokušamo li to napraviti. Dječji je svijet nedjeljiv. “Dijete se igra stvarajući, a stvara igrajući se”.

Odrasli stvaraju djela koja ostaju, namjerno, umjetno, ali djeca stvaraju u nastajanju, spontano i onakvi kakvi jesu, jednostavni i iskreni, svoji. Djeca su u stvaranju dok su zainteresirana za predmet, dok na njemu rade, dok ih nosi stvaralački zanos. Kasnije, kad prođe ta letargičnost prestaje i interes i ide se dalje. Isto tako trče u zanosu trenutačne preokupacije dok odrasli često zbog toga gube strpljenje i ponekad ih kažnjavaju.

Vrednovanje stvaralačkih dječjih uradaka preokupacija je nas odraslih. Često namećemo djeci svoj interes i ideje. Kad prestane djetetov interes, prestaje i igra. No, umire li stvaralaštvo kad prestaje i svijet djetinjstva? Pa vjerojatno kod većine i nestaje ona spontanost, radoznalost i razigranost, no dječja svakidašnjica ne bi smjela biti ispunjena utilitarističkim ishođenjima roditeljima, društva, manjih zajednica, već bi trebala biti oaza stvaralačkog duha, razvijanje osjećaja i spontanosti, kreativnosti i ideja, razigranosti… Čak bi i odrasli trebali ponekad pokušati ne odvajati igru od stvaralaštva, ideju od kreativnosti, spontanosti od stvaralaštva, … Jedno potvrđuje drugo. Maštanje je živo, pulsira, ohrabruje…

Djeca koja stvaralački djeluju, izražavaju se na bilo koji način (rukama, tijelom, literalno, …) očuvat će svoj senzibilitet, samostojnost, kreativnost, inicijativu, slobodu uma, dio sebe.

Primjer dječje kreativnosti – izrada balzama za usta

Ova vrsta stvaralačkog rada (u ovom slučaju izrada balzama za usta) dijete potiče na stvaralačku manualnu kreativnost, sposobnost izrađivanja rukama, miješanja na svoju inicijativu raznih sastojaka (u ovom slučaju zdravih, znači potiče se ekološka osviještenost), sposobnost izrađivanja novih, kreativnih i korisnih proizvoda.

TROBOJNO LABELLO

Sastojci:
Vazelin, boja za hranu, kokosovo ulje i ekstrakt od vanilije.

Priprema:
Sastojke ubacimo u malu posudu za kozmetiku, pomiješamo sa žličicom, rastopimo u mikrovalnoj 10 sekundi te na par sati stavimo u hladnjak da se smjesa pretvori u čvrsti balzam.

LIP SCRUB

Sastojci:
Bijeli ili smeđi šećer, boja za hranu, med, kokosovo ulje, ekstrakt od vanilije (može i neki drugi okus)

Priprema:
Sastojke pomiješamo u ubacimo u posudicu, stavimo u frižider da se smjesa pretvori u kompaktnu masu i nakon sat-dva isprobajte peeling.

Recepte izmislila: Lorena Alves Da Silva

Foto: M Mortati

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.