Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Postavili lažnu nesreću kako bi dijete ‘naučili pameti’

Stručnjaci dali savjete roditeljima na što da paze ako pripremaju lažnu nesreću


Je li vam ikada palo na pamet postaviti za dijete lažnu nesreću kako bi ih upozorili na opasnost, odnosno, naučili pameti? Upravo to, i to na kućnom stepeništu, napravio je poznati Britanski voditelj i autor Ben Fogle. Zajedno sa suprugom Marinom lažirao je nesreću te se njihova djevojčica pod strovalila niz kućne stepenicama. Ništa se nije dogodilo jer su posvuda stavili jastuke, a ono što su smatraju da su postigli je to da je šok zbog pada s nekoliko stepenica bio dovoljan da zaustavi dječju pustolovnu veranja. Shvatila je, smatraju, da bi, ako bi to učinila dva puta, mogla pasti i ozlijediti se.

Javnost se podijelila oko ovog roditeljskog poteza. I dok jedni podržavaju roditelje te smatraju da je možda spasio njihovu kćer od stvarne nesreće koja bi mogla imati strašne posljedice  drugi smatraju da je riječ o nepotrebnom šoku i maltretiranju djeteta.

Oglasili su se i iz britanskog Kraljevskog savjeta za sigurnost istaknuvši da eksperiment može pomoći djeci predočiti o kakvim se opasnostima radi no da je upitno koliko osoba koja izvodi eksperiment, odnosno, režira lažnu nesreću, u ovom slučaju roditelji, zaista mogu procijeniti opasnost eksperimenta te ga i osigurati da se izbjegne rizik ozljeda. Oštriji napad na roditelje koji su iscenirali lažnu nesreću učinio je Nacionalni odbor za obrazovanje i sigurnosti. Otamo su kazali da mogu shvatiti roditeljsku brigu i želju da upoznaju djecu s opasnostima no smatraju da postavljanje lažnih nesreća nije opravdano tim istim strahom.

– Vjerujemo da može doći i do kontra efekta te da odrasle osobe koje stvaraju zamke mogu ostaviti djeci dojam da je u redu da ponovno odigraju  scenarij s drugom djecom. Riječ je o jednostavnopm oponašanju kao što djeca znaju oponašati ono što vide na televiziji – kazali su iz Odbora za obrazovanje i sigurnost.

Roditeljima koji u svakom slučaju planiraju postaviti lažnu nesreću savjetuju da prije no što to učine razmotre sedam upozorenja: 

Je li scenarij koji su isplanirali zaista siguran?
Možete li kontrolirati scenarij?
Je li ‘lekcija’ prikladna dobi djeteta?
Kako biste se osjećali da dijete dobije ozljedu?
Kako će se dijete osjećati i ponašati u budućnosti, znajući da od vas može očekivati da mu postavljate ‘zamke’?
Kako će se dijete osjećati i ponašati znajući da ste ih namjerno izložili mogućoj nesreći?
Hoće li dijete pokušati kopirati lekciju kako bi pomoglo drugoj djeci da nauče isto?

Foto: James Emery

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.