Novosti i događanja

Posljednji sati spašavanja dvogodišnjeg dječaka Julena – spasioci kopaju zadnje metre, svi se nadaju da je dječak živ

Cijeli svijet čeka Julena – svi pogledi su na bunar u kojem je dječak već 11 dana

Za desetak sati spasioci bi trebali doći nadomak dvogodišnjeg dječaka Julena koji je prije 11 dana pao u bunar u Totalanu u provinciji Malaga u Španjolskoj.

Bilo je potrebno punih 11 dana od poziva roditelja da je dječak upao u bunar dubok stotinu metara da se napravi plan operacije spašavanja i iskopa paralelni, ali širi bunar kako bi se spasioci mogli spustiti po dječaka.

Nakon što su strojevi iskopali bunar i obložili ga metalnom cijevi kako ne bi došlo do urušavanja, spasioci – rudari spuštaju se, dva po dva, u maloj metalnoj kapsuli na minus 70 metara iz koje kopaju četiri metara okomit tunel pod nagibom kako bi došli do mjesta gdje se pretpostavlja da se nalazi dječak Julen.

Taj posao obavlja osam članova spasilačke Brigade de Intervención Minera koji se za ovaj posao pripremaju već tjedan dana.

Oni sada moraju ručno prokopati 4 metra tunela (za sada su prokopali 1,5 do 2 metra) za što se pretpostavljalo da će im trebati 24 sata. Počeli su oko 17.30 u četvrtak pa se vjeruje da će do Julena doći u petak poslijepodne.  No, već nakon prokopanih 2 metra spasioci će izbušiti rupicu do mjesta gdje očekuju da se nalazi Julen i staviti će kameru pa se već tada očekuju prve vijesti o stanju dječačića.

Iako nema pravih informacija je li dječak još uvijek živ, s obzirom da je već 11 dana bez hrane i vode, svi u spasilačkom timu, koji broji 300tinjak najiskusnijih spasilaca, vjeruju da će dječaka izvući izvući  i zbog toga si priušte tek po par sati sna.

– To je ono što nas motivira i daje nam nadljudske napore. Svi vjerujemo da se borimo za dječakov život i to nas pokreće – kazivali su u više navrata članovi spasilačkog tima.

Spasilački tim sastoji se od najboljih i najiskusnijih osoba za rudarska spašavanja iz Španjolske, ali i cijeloga svijeta, a na raspolaganju im je i najmodernija oprema.

Sama bušotina u koju je dječačić upao nalazi se na parceli njegovog strica, a napravljena je tijekom potrage za podzemnom vodom. No, kako je bunar ispao neaktivan, nije adekvatno zatrpan. Stručnjaci za zaštitu okoliša kazali su da je riječ o ilegalnom bušenju kakvih je jako puno diljem svijeta.

Naime, netko angažira bušače za potragom vode i taj posao košta oko 4000 eura u slučaju da vode bude, no ako se voda ne pronađe na određenoj dubini cijena je 2000 eura.

Problem su upravo ti, neaktivni bunari kakve potom vlasnici ne zatrpavaju ispunom betona što bi koštalo još nekih 600 eura već samo na vrh bušotine postave veliki kamen kako ga djeca ne bi mogla maknuti. U ovom slučaju, bunar nije bio nikako zaštićen.

Inače, stručnjaci za zaštitu okoliša predviđaju da je sličnih nezatrpanih bušotina na tisuće diljem svijeta i da je puko čudo što nema više tragičnih događaja te se nadaju da će se mjere zaštite znatno pojačati nakon ovog događaja.

foto: elpais.com, María Gámez Gámez@Maria2Gamez

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.