Istaknute teme Učenje i rekreacija

Pošaljite djecu van na igru, sunčeva svjetlost ih navodno smiruje

sunčeva svjetlost

Sunčeva svjetlost smiruje djecu, a i svjež zrak i kretanje dobro dođu

Nova istraživanja pokazuju da izlazak na igru van kuće može smiriti djecu. Naravno, nije to teško zaključiti. Svi se mi osjećamo bolje kada smo u pokretu i potrošimo višak energije.

Nebrojena istraživanja već su dokazala da boravak na svježem zraku blagotvorno djeluje kako na djecu, tako i na odrasle. Ponajprije, na fizičko i mentalno zdravlje, a što roditelj više može i poželjeti svome djetetu?

U središtu ovog najnovijeg istraživanja našla su se djeca vrtićke dobi. Pokazalo se da postoji snažna veza između aktivnosti na otvorenom i smanjenih simptoma hiperaktivnosti. Istraživanje je pokazalo da veliku razliku pritom čini i razlika u osvjetljenju, odnosno količini sunčeve svjetlosti kojoj su djeca izložena.

Vrtićkoj djeci dane su “pametne narukvice” koje su trebala nositi cijeli dan, tijekom dva tjedna. Narukvice su sadržavale dva senzora: jedan je mjerio razinu djetetove aktivnosti, a drugi izloženost sunčevoj svjetlosti.

Tijekom razdoblja u kojem je provedeno ispitivanje, i roditeljima su postavljena pitanja o ponašanju njihove djece, kakva im je bila pažnja, jesu li bila nemirna i slično.

Narukvice su pokazale kako je većina vrtiće djece bila aktivna u prosjeku 6,5 sati dnevno. Najmirnija djeca u istraživanju bila su aktivna 4,5 sata.

Istraživački tim nije pronašao nikakve veze između količine aktivnosti i smirenosti u ponašanju djece. Međutim, otkrili su vezu između količine vanjske svjetlosti kojoj je dijete bilo izloženo i njegova ponašanja. Tako su djeca koja su bila izložena većoj količini vanjske svjetlosti imala niže razine hiperaktivnih simptoma.

Trebate li više poticaja da djecu odvedete na igru na svježi zrak?

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.