Zdravlje i sigurnost

Polovica prvašića u školi pod maskama izdržala i po šest sati bez skidanja

Rasprava oko toga trebaju li djeca zaista nositi maske već je polagano utihnula, a sve više djece može se vidjeti kako ih nose i izvan škole gdje su obvezne. Psiholog Krešimir Prijatelj iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objašnjava kako djeca prihvaćaju nošenje maski i što roditelji mogu učiniti ako se djeca boje nošenja maski.

Za stvaranje navike nošenja maski kod djece glavnu ulogu imaju stavovi roditelja i motivacija

Za početak je istaknuo da premda postoji percepcija kako djeca ne žele nositi zaštitne maske za lice tijekom dužeg perioda, postoje određeni načini putem kojih djeca mogu biti ohrabrena ili im nošenje maske za lice može biti olakšano, a to je putem mijenjanja stavova i ponašanja putem komunikacije bez prisile, edukacijom, kontinuiranim poticanjem i procesom navikavanja .

-Istraživanjem tijekom pandemije H1N1 (svinjska gripa) iz 2009. godine pokazalo se kako je roditeljski strah značajan prediktor dječjeg straha od virusa. Važno je da budemo svjesni upravo toga prilikom vlastitih emocionalnih reakcija na pandemiju, naime ako djeca vide da su odrasli uznemireni i ona će vrlo vjerojatno postati uznemirena. Na navedeno možemo djelovati tako da otvoreno komuniciramo s njima, održavamo svoje i njihove rutine i rasporede, ispunjavamo uobičajene obaveze i dr – pojasnio je Krešimir Prijatelj.

Dodao je da baš kao i kod odraslih, tolerancija djece na zaštitne maske može biti umanjena zbog velikog broja psihofizioloških čimbenika poput osjećaja da ne mogu disati, topline, nakupljanja vlage, pritiska na lice, klaustrofobije, anksioznosti, ali i dosade ili manjka motivacije da nose masku zbog popratnih nelagoda i sl.

-Tijekom nedavne pandemije H1N1, proučavano je nošenje zaštitne maske za lice kod djece tijekom dužeg perioda u raznim uvjetima (tijekom škole, aktivnosti i sl.), a nalazi upućuju kako su djeca tolerantna na nošenje zaštitnih maski za lice do određenog perioda. Istraživanja psiholoških reakcija djece na nošenje zaštitne mase upućuju kako je 50% djece u dobi od 7 do 10 godina nosilo zaštitu masku u kontinuitetu tijekom 6 sati. U drugoj studiji 59% djece osnovnoškolske dobi je toleriralo nošenje zaštitne maske tijekom cijelog dana provedenog u školi (osim za vrijeme ručka i odmora na otvorenom) tijekom jednog tjedna – istaknuo je.

Na koji način možemo komunicirati s djetetom o nošenju zaštitne maske za lice:

 • Podučiti kako ispravno staviti i skinuti zaštitu masku s lica u sigurnom okruženju.
 • Osigurati da dijete ima zaštitnu masku pri polasku u školu (ako je ona tamo obavezna).
 • Pitati za povratnu informaciju kako je djetetu nositi masku i žulja li ga negdje ili mu ne pristaje.
 • Provjeriti djetetove osjećaje, odnosno je li dijete zbunjeno, preplašeno, tjeskobno ili mu nije sasvim jasno zašto nosi zaštitnu masku.
 • Objasniti da iza zaštitne maske druga djeca i odrasli imaju razne izraze lica i premda ih ne možemo vidjeti uvijek ih možemo pitati kako se osjećaju.
 • Pohvaliti dijete za trud i svakako mu dati priznanje čak i ako mu nošenje zaštitne maske pada teže nego drugoj djeci.

Kako djeci u što većoj mjeri olakšati nošenje zaštitne maske za lice tamo gdje su one propisane:

 • Osigurajte masku koja adekvatno pristaje djetetovom licu.
 • Objasnite da ne nosimo masku samo kako bi zaštitili sebe, već i druge.
 • Naglasite da nam je ponekad vruće i da smo znojni ispod maske kao i ispod robe, ali ju ne skidamo odmah, već da prođe ili skinemo robu kad stignemo kući.
 • Nacrtajte ili nalijepite masku za lice na likove iz crtića koje vaše dijete voli.
 • Omogućite djetetu da samo izabere masku za lice s ukrasima po njegovom izboru.
 • Budite primjer vlastitom djetetu u načinu na koji ćete nositi masku, ali i u dosljednosti nošenja maske u situacijama u kojima su one neophodne.
 • Kroz igru djetetu približite pozitivne strane nošenja maski i dopustite mu da postavi pitanja oko onih aspekata koji mu nisu jasni.
 • Potičite solidarnost i fleksibilnost kod djeteta tako da ne stigmatizira onu djecu koja ne nose ili nose maske, odnosno vizire.
 • Normalizirajte nošenje maski kod djece tako što ćete im pokazati fotografije druge djece koja nose zaštitne maske.
 • Usmjerite razgovor s djecom da ako budu nosili maske i pridržavali se drugih uputa da će se manje ljudi razboljeti.

Budite na oprezu sa zaštitnim maskama kod manje djece

Nošenje zaštitne maske ipak može predstavljati određene rizike za mlađu djecu, stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo (2020) u svojim preporukama o izuzeću od obveze nošenja maske navodi kako zaštitu masku za lice ne bi trebala nositi djeca mlađa od 2 godine, djeca s drugim kroničnim stanjima ili ona djeca koja pružaju otpor pri nošenju maske ili ih se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica.

Stručnjaci iz dječje bolnice u Ohiu napominju kako djeca mlađa od 2 godine imaju manje razvijene dišne puteve zbog čega se nošenjem maske povećava rizik za gušenjem.

Foto: Freeepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.