Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Pojedinci se ismijavaju Barbie sa Down sindromom i nazivaju je bolesnom

barbie sa down sindromom

Barbie sa Down Sindromom podigla je puno prašine

-Ovo je smak svijeta!

-To je dokaz da je došlo vrijeme propasti, a polako se bliži i kraj svijeta.

-Kako ih nije sramota da prave bolesne barbike!

-Planetom vlada generalno ludilo.

-Bože gluposti!

-Bolest!

-A kad će da naprave Kena pedera i Barbie lezbijku?

To su samo neki od pogrdnih komentara koji pršte na članak srpskog N1 koji je objavio da tvrtka Mattel na police donosi novu Barbie lutku, ovog puta sa sindromom Down.

Iako mnogi smatraju da se po pitanju djece s teškoćama svakim danom radi sve više, kako inkluzija teče prema planu, kako su svi otvoreniji prema različitostima nego prije recimo 50 godina, možda je vrijeme da si priznamo kako nije.

Po rupama koje se bore za prava djece s invaliditetom čak se spominje da osobe koje su negativno komentirale tekst rade s djecom s teškoćama.

Mattel inače potiče inkluzivnost, pa su do sada predstavili Barbie većih i prirodnijih dimenzija koje više odgovaraju stvarnim ženama, Barbie u invalidskim kolicima, s protezom…

No, Barbie s Downovim sindromom kao da je izvukla ono najgore iz ljudi. Sutra će se pak isti reći kako oni uvažavaju djecu s teškoćama te da njihova djeca takvo dijete nikada ne bi uvrijedila niti isključila.

Lutka inače ima kraće tijelo, dulji torzo, a lice joj je okruglastijeg oblika. Ima bademaste oči, manje uši i ravniju nosnu kost. Haljina u koju je pak lutka odjevena je plavo žute boje, a to su upravo boje koje asociraju na svijest o ovom sindromu.

-Naš je cilj omogućiti svoj djeci da se vide u nekoj Barbie lutki – izjavili su iz Mattela.

foto: Printscreen, Mattel

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.