Istaknute teme Novosti i događanja Za roditelje

Pogledajte koje uvjete morate zadovoljiti da bi ostvarili primanja majke odgojiteljice

majke odgojiteljice

Majke odgojiteljice mogu biti one čije najmlađe dijete još nije krenulo u školu


Sve je izglednije da će oko 17 tisuća zagrebačkih majki već za 10-ak dana imati pravo na aktiviranje statusa majki odgojiteljica. Naime, gradonačelnik Milan Bandić poslao je u proceduru Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu koji bi gradski zastupnici u Skupštini slijedeću srijedu trebali potvrditi ili odbaciti. Ako je pak suditi prema najavi HDZ-ovih zastupnika s kojima Bandićevci imaju većinu, prijedlog će biti usvojen.

Tako bi plaćen majčinski posao prve u Hrvatskoj mogle isposlovati Zagrepčanke i to njih oko 13,500 s troje djece, 2700 s četvero te njih 1000 s petero ili više djece. U odnosu na Zakonske odredbe prema kojima su otac i majka izjednačeni u pravima, prema ovom prijedlogu pravo će moći ostvariti samo majke pa tek treba vidjeti hoće li se prije donošenja odluke tražiti da pravo mogu iskoristiti i očevi, barem samohrani  kakvih je u Zagrebu, prema ranijim podacima samo deset.

Pravo će tako moći aktivirati majke koje su rodile, posvojile, ili skrbe o najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovne škole.

Sljedeći uvjet ostvarenja prava na novčanu pomoć je da djeca žive s majkom u kućanstvu, da je majka koja je nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i da je neprekidno dok prima novčanu pomoć, da je državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć te da i druga djeca imaju prebivalište u Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć, čija djeca nisu upisana u dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole.

Novčana pomoć će se isplaćivati mjesečno u visini prosječnog iznosa mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći, a zahtjevi će se podnositi Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. U roku mjesec dana stići će rješenje.

Pravo će s druge strane prestati posljednjeg dana u mjesecu kada najmlađe dijete navrši petnaest godina ili danom upisa djeteta u dječji vrtić prije početka pohađanja obveznog programa predškole.

Iz grada su pojasnili da ovu mjeru uvode kako bi se zaustavili negativni demografski procesi u Hrvatskoj. Naime, u prethodnoj godini rodilo se oko 37.500 djece, oko 2000 djece manje nego u 2014., a prema podacima Državnog zavoda za statistiku od sredine 2011. do sredine 2015. broj stanovnika Hrvatske smanjio se za 70.000.

Foto:  Christopher Allison Photography

25 komentara

 • Postovani ja sam sada na porodiljnom ali sam u radno. Odnosu cekam cetvrto djete a kaj kad ce mi prestati status odgajateljice gdje cu se onda vratiti na posao

 • A sta je s nama koje ne zivimo u Zg…imam ih petero…cetvro krece u skolu..rodena i odrasla u Zg..sada zivim u Lekeniku…sta je ona iz Zg.bolja od nas drugih…molim gos.Bandica da i nama pokusa izboriti tako nesto..i da svim majkama bude isti zakon..hvala

 • Moze li mi netko objasniti ovaj dio.. Pravo će s druge strane prestati posljednjeg dana u mjesecu kada najmlađe dijete navrši petnaest godina ili danom upisa djeteta u dječji vrtić prije početka pohađanja obveznog programa predškole.

  Znaci ako dijete moramo upisati u OBVEZNU predskolu pravo PRESTAJE!!!! Kako da onda najmlađe navrši 15 godina, a mi imamo status odgojitelja ako ce sa 6 krenuti u predskolu?? I znaci sa tih 6 prabo prestaje..
  Molim vas da li sam ja to sve krivo ili je stvarno tako?!

 • bravo svaka cast ali zar majke iz drugih gradova mjesta RH ne zasluzuju to isto pravo one su manje vrijedne ili sto

 • Mene zanima da li ću moći prekinuti porodiljni za treće dijete po kojem kao nezaposlena dobivam 1600, 00 kn do djetetove treće godine i aktivirati novi status roditelja odgajatelja kako bih dobila veće primanje ili ću morat čekati za to do djetetove treće godine?

 • šta je sa nama majkama iz drugih gradova mi smo manje važne naša djeca smrde,ili su manje važna od onih iz Zagreba jadno ako je zakon onda treba biti za sve isti……

  • Poštovana, ova odluka je na razini Grada Zagreba, dakle iz proračuna grada. Istu može donijeti svaki grad ili općina. Na državnoj razini takvo što još nije zaživjelo, a hoće li i kada…ovisi o Vladi

 • To samo može u Hrvatskoj! Sta grad Zagreb je država kao Luksemburg???? Ne razumijem, opet mažu oči u ovom slučaju ženama i djeci. Zakon su ovo smislili, šta je slijedeće, ljudi koji žive u ulici Franje Tuđmana će učiti djecu kod kuće do petog razreda??? I to bi se moglo desiti, da uštede.

   • Znaci mi koje smo manje od 5godina prijavljene u zagrebu a suprug se u zagrebu rodio i zivi cijeli zivot tu,i namjeravamo zivjet u zagrebu mi nemamo pravo na to?A sve ostale uvijete imamo,i ako nismo prijavljene tu najmanje 5godina nemamo pravo?To su gluposti…znaci da ima i nas koje smo u gradu Zagrebu manje vrijedne pa nemozemo za svoju djecu dobivat naknadu…nama treba sad pomoc a ne kad cemo navrsiti 5godina prebivalista…

 • Imam petero djece u dobi od 30,29,20,16 i5 g.najstarija ne živi sa nama,svi rođeni i žive u ZG. Dali imam pravo na status.

 • Ja sam majka 4 djece iz mjesta Lekenika,šta s nama,tj nama drugima koji ne živimo u gradu Zagrebu kad ćemo mi imati pravo na status majke odgajateljice,najmlade mi ima 5 god..Hvala

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.