Istaknute teme Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Počinje cijepljenje protiv gripe, kakva su vaša iskustva?

Cijepljenje protiv gripe preporuča se djeci slabijeg imunološkog sustava i članovima njihovih obitelji te trudnicama


U petak, 3. studenog u Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe. Sezona gripe u Europi još nije počela, no, iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo kazali su da se bolje cijepiti prije pa pozivaju, između ostaloga, i roditelje da cijepe svoju djecu, naročito onu  s kroničnim bolestima.

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje protiv gripe preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl. Cijepljenje se preporučuje i trudnicama koje imaju kronične bolesti, nakon prvog tromjesečja trudnoće.

Građani se mogu, kao i ranijih godina, cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se cijepljenje protiv gripe provodi od 8:30 do 15:30 svaki radni dan.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a kreće se od 70 do 20, 30 posto.  Najčešće su nuspojave cijepljenja blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Sezona gripe počinje približavanjem zime kada se ljudi više zadržavaju u zatvorenim prostorima koji se slabije provjetravaju zbog štednje energije prilikom grijanja. U Hrvatskoj sezona gripe traje najmanje 4 mjeseca, i to uglavnom od Božića do Uskrsa.

Gripa se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih osoba, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili indirektno, dodirom zaraženih predmeta (rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice). Obzirom da virus u zraku preživi oko sat vremena, dovoljno je biti blizu osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Zaražena osoba virus širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.

Gripa je inače virusna zarazna bolest s visokom temperaturom i bolnim simptomima koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Uzrokovana je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj. I premda se virus ne širi po tijelu već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, treskavice, glavobolje, bolova u mišićima i opće slabosti organizma.

Opći simptomi se povlače nakon 2 do 3 dana dok kašalj i opća slabost mogu potrajati i do 2 tjedna. Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest pa zaštitu možete osigurati cijepljenjem protiv gripe, međutim postoje protuvirusni lijekovi čiji je najveći problem što se moraju uzeti u prva 24 sata od početka simptoma te ih to čini nepraktičnim za primjenu.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.