Novosti i događanja

Počela škola – osnovnoškolci dobili knjige, a nastava je po novom programu

Iz policije su podsjetili kako je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h

Više od 300 tisuća djece danas je krenulo u novu školsku godinu, a među njima nalazi se i oko 38 tisuća prvašića. Najveća novost je da su udžbenici besplatni za sve učenike osnovnih škola, a nabavu tih udžbenika financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz državnog proračuna. U nekim gradovima i općinama besplatne su i radne bilježnice ili i udžbenici za srednjoškolce, no to se financira iz lokalnih proračuna.

Uz besplatne udžbenike, velika novost je i novi školski program po kojemu od ove godine kreće u svim predmetima 1. i 5. razreda osnovne škole i Biologiji, Kemiji i Fizici u 7. razredu osnovne škole. U gimnazijama reforma kreće u svim predmetima 1. razredima, a u strukovnim srednjim školama u 1. razredima s nastavnim predmetima Matematika, Hrvatski jezik, Engleski i Njemački jezik.

Tijekom tri školske godine, kurikularna reforma će u škole ući u sve razrede i predmete.

Još važnije od školskog programa i besplatnih udžbenika je sigurnost djece, a s obzirom da su pješaci, osobito djeca najosjetljiviji sudionici u prometu, od vozača se očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, kao i na ostalim cestama koje vode prema školama i vrtićima.

Iz policije su podsjetili kako je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h te su najavili da će tijekom rujna provoditi niza aktivnosti kako bi djeca bila sigurnija u zonama oko škola:

 • policijski službenici održat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a učenicima će podijeliti reflektirajuće kišne kabanice.
 • policijski službenici će biti nazočni na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.
 • svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.
 • Kažnjavat će se nedisciplinirani vozači, odnosno vozači koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.
 • sankcionirat će i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.
 • pojačano će se kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.
 • u zonama škola raditi će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila.

Roditeljima su savjetovali da prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponove kako se pravilno ponaša u prometu.

-Prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila – kazali su te naveli par savjeta:

 • Nikad ne pretrčavajte cestu!
 • Ne ometajte kretanje vozila!
 • Hodajte pažljivo!
 • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
 • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
 • Cestu prelazite samo po zebri!
 • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
 • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje.

-Kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u odgovarajućoj auto-sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm.

Djeci je poruku prvog dana školske godine 2019. – 2020. uputio i gradonačelnik Milan Bandić.

-Povratak u školske klupe donosi nove obveze,  nova znanja, ali i susrete s prijateljima, učiteljima i nastavnicima, radost učenja, druženja i zajedništva. U školi vas, kao i dosad, čekaju novi udžbenici, a kako bismo vašim roditeljima pomogli,  osigurali smo i druge obrazovne materijale radne bilježnice, kutije za tehnički odgoj te radne materijale za fiziku, kemiju i biologiju – kazao je Bandić.

Dodao je da mnoge učenike čekaju nove školske zgrade, dvorane ili obnovljene učionice, nova oprema jer u Gradu nastoje da osiguraju što bolje uvjete za kvalitetno obrazovanje, a koje osim znanja promiče solidarnost, dobrotu, toleranciju i poštenje  temeljne vrjednote zdrave osobnosti i zdravog društva.

-Za vas, 8300 prvašića, ovo je prvi susret sa školom, novim uzbuđenjima i novim prijateljima. Vjerujem da se veselite novomu iskustvu, a vaši učitelji će vam pomoći da novi početak u vašem životu bude zanimljiv i zabavan i da svaki  novi školski dan čekate s nestrpljenjem i radošću- zaključio je gradonačelnik.

foto: Dječjaposla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.