Novosti i događanja

Plesna haljina žutog maslačka u kazalištu lutaka

Zagrebačko kazalište lutaka s veseljem predstavlja novu premijeru, a to je Plesna haljina žutog maslačka Sunčane Škrinjarić. Priča je to o neuglednome maslačku koji bi želio sudjelovati na velikom cvjetnom balu, što će i uspjeti zahvaljujući pomoći jednog starog, omraženog pauka.

Predstava Plesna haljina žutog maslačka nastala je prema djelu
Sunčane Škrinjarić, a namijenjena je već djeci s tri godine

Cijena ulaznica je 30 kuna, namijenjena je djeci od 3 godine na više, a prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 23.11.2019. u 11 i 18 sati te u nedjelju 24.11.2019. u 11 sati.

Polazište za ovu suvremenu, lutkarsku verziju bilo je pitanje kakav je to bal u današnjem svijetu na koji se može doći samo u raskošnom ruhu i odgovor smo pronašli u pjevačkim natjecanjima, koja već godinama zauzimaju velik dio medijskog prostora te utječu na način na koji djeca doživljavaju svoj talent i mjere svoj uspjeh.

Ako sudjeluješ na takvom natjecanju, manje je važno kako pjevaš, a mnogo je važnije kako izgledaš i nastupaš. I, što je najvažnije i najtoksičnije: na pobjedničkom tronu ima mjesta samo za jednoga. Ovaj lutkarski Maslačak napušta svoje prijatelje s kojima je do tada iz ljubavi svirao na ulici te odlazi u svijet pjevačkog nadmetanja. Od skromnog, mladog i naivnog maslačka, Pauk i Bubamara doista će napraviti zvijezdu, ali hoće li mu to donijeti sreću?

I izvorna priča, i ova adaptacija, podsjećaju nas na površnost svjetovnih mjerila ljudske vrijednosti i na vječnu istinu da je najvažnije pronaći vlastiti put, kao i na to da svoju vrijednost i darovitost ne trebamo dokazivati time što ćemo poraziti druge, nego tako što ćemo naučiti s njima zajedno svirati u slozi i prijateljstvu, a ne kompetitivnosti i častohleplju.

Predstavu je režirao Leo Katunarić, a dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš. Autorica lutaka, scenografije i kostima je vrhunska hrvatska autorica Vesna Balabanić. Skladatelj je Mario Mirković, autor animacija David Peroš Bonnot, a koreografkinja Ilona Cvitić Kanceljak dok je svjetlo oblikovao Vilim Sever.

U predstavi glume Adam Skendžić kao Maslačak, Katarina Perica Kirin kao Bubamara, Anđelko Petric kao Pauk te Matilda Sorić, Željko Šestić, Ivan Bošnjak, Marina Kostelac, Siniša Miletić i Marta Bolfan Ugljen.

Foto: Ines Novković

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.