Novosti i događanja

‘Plemeniti šljivari’ – predstava kazališta Trešnja o tomu kako su šljive obranile Kalnik

‘Plemeniti šljivari’ adaptacija je poznate hrvatske legende iz trinaestog stoljeća o tatarskoj opsadi Kalnika


Gradsko kazalište Trešnja svoju novu premijeru najavili su posjetom utvrdi Kalnik koja ima poseban značaj za radnju predstave. Na srednjovjekovnim ostacima utvrde kostimirani glumci oživjeli su sjećanje na legendu o žiteljima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom.

– Posjet Kalniku bila je inicijativa naših glumaca i redatelja, koji su željeli vidjeti što je ostalo od utvrde iz legende. Napravili smo koristan i ugodan radni izlet, imamo krasne fotografije i slutnju o tome kako su se branitelji Kalnika osjećali za vrijeme opsade – rekla je Višnja Babić, ravnateljica kazališta Trešnja.

Predstava ‘Plemeniti šljivari’ adaptacija je poznate hrvatske legende iz trinaestog stoljeća koju je redatelj Zoran Mužić uprizorio na zabavan, ali istovremeno poučan način. Namijenjena je djeci starijoj od 7 godina, traje 55 minuta, a karte se mogu kupiti za predstavu u subotu u 17 sati. Cijena je 40 kuna.

– Predstava pokazuje jedinstvo i odlučnost naroda u otporu prema napadačima unatoč klasnim razlikama – rekao je redatelj Zoran Mužić.

I premda nas priča o šljivarima vodi u srednji vijek, ona je svevremenska jer govori o obrani domovine u svim razdobljima, a taj je dojam u predstavi pojačan odabirom glazbe.

U bijegu pred mongolskom (tatarskom) vojskom na čelu s Batu-kanom hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. utočište je pronašao u snažnoj utvrdi Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek. Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. bježi u Zagreb koji mu pruža zaštitu, a on u znak zahvalnosti Zagrebu daruje čuvenu Zlatnu bulu.

Kalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima koji su uspješno odolijevali tatarskoj opsadi sve dok u gradu nije zavladala glad. Pomoć je stigla od naroda koji se bio razbježao u šume pred vojskom. Šljive su te godine dobro rodile, pa su domišljati seljaci grane prepune plodova bacili noću preko bedema i spasili branitelje od gladi. Osnaženi Kalničani obeshrabrili su Batu-kana koji je u odustao od opsade i krenuo prema Zagrebu. Poslije je kralj Bela IV. kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazvali plemenitim šljivarima.

Kalničkoga kneza Filipa igra Kruno Klabučar, Belu IV. Jure Radnić, Batu-kana Radovan Ruždjak, a u ostalim su ulogama Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Božidar Koščak, Kruno Bakota i Toni Šestan. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostime je osmislila Sara Lovrić Capan, a autor je plakata Igor Kordej.

Može li se narodna legenda iz davnih stoljeća uprizoriti u kazalištu na zabavan način? Provjerite u Trešnji.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.