Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Plastične loptice u igraonicama prepune su bakterija koje mogu uzrokovati upalu pluća, sepsu…


Novo istraživanje koje je proveo Sveučilište iz Sjeverne Georgije otkrilo je da su plastične loptice u igraonicama za djecu prepune opasnih bakterija koje mogu uzrokovati upalu pluća, sepsu i meningitis. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Infection Control pokazalo je da se više od 30 različitih vrsta bakterija skriva u šarenim bazenima s lopticama.

Plastične loptice često su onečišćene i vidljivom prljavštinom i to od povraćaja, izmeta ili urina

Istraživači su uzeli uzorak s loptica sa šest različitih mjesta i pronašli više od 30 vrste bakterija koje mogu biti uzrok mnogih infekcija, od upale mokraćnog mjehura do sepse. 

Plastične loptice su često onečišćene vidljivom prljavštinom i to od povraćaja, urina do izmeta. Da bi utvrdili koliko su loptice prljavie, straživači su odabrali od devet do 15 kuglica iz različitih dubina svake od igraonice, a zatim ih analizirali. U igraonici s vrlo prljavim lopticama istraživači su pronašli u prosjeku 170.818 bakterija po lopti. Jedna od njih imala je 712.000 mikroba.

Istraživači su otkrili osam najčeščih bakterija koje mogu uzrokovati bolest što jasno pokazuje povećan potencijal prenošenja tih organizama na pacijente i mogućnost zaraze kod izloženih osoba. Najopasnije i najraširenije bakterije su:

  • Fekalni enterokok koji može uzrokovati infekciju endokarda i srčanih valvula
  • Septikemija, tj. infekcija krvotoka, infekcija mokraćnog sustava i meningitis.
  • Streptococcus oralis, za koji se zna da uzrokuje endokarditis i streptokokni šok.
  • Acinetobacter lwofii – izaziva sepsu, upalu pluća, meningitis, infekcije mokraćnog sustava i kože. Ovaj mikroorganizam može danima preživjeti na suhim površinama. Može uzrokovati gnojne infekcije bilo kojeg organskog sustava.
  • Također je otkrivena vrsta kvasca koji može uzrokovati gljivične infekcije kod onih s oslabljenim imunološkim sustavom.

Redovito čišćenje bazena s lopticama varira, što znači da se bakterije mogu tjednima ili mjesecima  akumulirati do razine sposobne za prijenos i infekciju što je posebno opasno za djecu s oslabljenim imunološkim sustavom.

Stručnjaci su istaknuli da je normalno vidjeti ljudske mikrobe gdje god su ljudi prisutni, no da je potrebno provesti daljnje istraživanje te sukladno rezultatima postrožiti uvjete čišćenja igraonica za djecu.

-Ustanove trebaju uspostaviti program redovitog čišćenja i zaštititi korisnike od mogućih rizika od infekcije. Dezinfekcije i pravilno pranje ruku ključ su koji čine igraonice sigurnima za djecu – kazali su stručnjaci.

Foto: Freepik, Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.