Istaknute teme Učenje i rekreacija

Pilates u školama? Evo zašto bi ga i djeca trebala vježbati

pilates

Pilates pozitivno utječe na držanje, gibljivost, samopouzdanje

Još je I sam kreator inteligentno promišljenih vježbi za kralježnicu, jačanje trupa, core-a (trbuh/leđa), stabilnosti i fleksibilnosti, Joseph Pilates prije sto godina rekao da je fizička aktivnost prvi uvjet za SREĆU i da nam je dužnost brinuti se o tomu.

Preslikamo li ove misli na našu djecu, jedino što uvijek istinski želimo je da naša djecu budu zdrava i sretna. Stoga, prostora za ovakvu tjelovježbu i način življenja trebalo bi pronaći ne samo u domovima, nego i u vrtićima, školama i na satovima tjelesne kulture.

Pilates bi barem 2-3 puta tjedno po 45 minuta trebao biti uključen u obveznu tjelovježbu. Još odmalena nažalost ponekad uz nestručno vodstvo razvijamo nepravilne obrasce kretanja, a s druge strane razvijamo nedostatak svjesnosti i korištenja mišića na pravilan način, a time i lošu stabilnost i mobilnost, koje s redovitim vježbanjem postaju važnim ključem za pravilno držanje. Kontrola, centriranje, preciznost, stabilnost tijela i pokreta samo su neki od principa kako izgraditi mišićnu masu, povećati svijest o tijelu, a istovremeno istezati to tijelo i održavati ravnotežu.

Drugi je razlog taj što je pilates, za razliku od joge koja je napravila takav nepotrebni boom u javnosti, a ima slične beneficije poput pilatesa, neovisan od bilo kakvih negativnih konotacija vezanih uz religiju, kulturu mjesta osobe i način življenja. Dakle, ima bezbroj razloga zašto bi i odrasli i djeca trebali vježbati PILATES, no ovdje ću se samo osvrnuti na 7 važnih razloga zašto bi ga djeca trebala vježbati koji su više nego dovoljni.

FLEKSIBINOST

Smatra se da je kod djece izmedu 4-11 godina najbolje vrijeme započeti s vježbama za rastezanje (stretchingom). Istraživanja su pokazala da je to vrijeme najbolje za stvaranje temelja za kasniju fleksibilnost. Nedostatak kretanja, gibanja kod djece postao je velik problem današnjeg vremena što u ovom slučaju znači da se zglobovi i opseg kretanja nisu razvili do svog maksimuma.

Stretching, pasivni ili aktivni nužno je potreban ako želimo da djeca povećaju amplitude svojih pokreta, poboljšaju izvođenje fizičke aktivnosti, povećaju cirkulaciju u tijelu, mišićima, stabiliziraju tijelo te smire tijelo i duh.

MOBILNOST ZGLOBOVA

Pilates također može biti temelj u bavljenju bilo kojim drugim sportom. Djeca prvenstveno trebaju biti zdrava i mentalno i fizički jaka. Pilates sa svojim dobro promišljenim setom vježbi štiti osobu od bolova u lumbalnom dijelu tijela (donja leđa) i razvijanju sličnih poremećaja u tijelu, poput lošeg držanja, disanja, slabih trbušnih mišića.

Primjerice, djeca u teenagersko doba neovisno o spolu, koja se ne bave tjelovježbom, imaju ozbiljnih problema s kralježnicom, stabilnosti trupa i pokretljivošću zglobova. Tako se pojavljuje problem ‘grbavog’ držanja, kod djevojaka zbog naglog rasta grudi, ili dječaka koji naglo izrastu i počnu se nesvjesno zatvarati u sebe i mentalno i fizički. Osim posturalnih problema, znatno su prisutne i glavobolje i bolovi u vratu. Stoga, bez mobilnosti nema ni stabilnosti, a ni prave svjesnosti o tijelu. 

A da bi postigli stabilnost, svijest, potrebno je ojačati, aktivirati core (trbuh) da bi zaštitili kretanje kroz kralježnicu. To dopušta udovima, zglobovima da se pokreću s preciznošću dok istovremeno ostvaruju stabilnu površinu na kojoj se ostatak tijela može slobodno kretati.

KOORDINACIJA

Koordinacija, motoričke sposobnosti, vježbanje uz igru ključ su za izvođenje Pilatesa s djecom. Fizička aktivnosti nije samo fitness, već i podučavanje djece, roditelja i učitelja o potrebi korigiranja nekih disfunkcionalnih obrazaca. Pilates uči kako izgraditi fizičku snagu, ali i onu mentalnu, kako ojačati volju, pojačati fleksibilnost, mobilizirati zglobove, kako koristiti suprotne dijelove tijela, stabilizirati trbuh i leđa, kako se pravilno držati, održati dobru ravnotežu u tijelu, naučiti obrasce kretanja, … 

KONCENTRACIJA

Prvi i osnovni element koji treba biti uključen je koncentracija, a zatim kontrola: Pilates je originalno nazvao svoj način vježbanja contrology, kako bi istaknuo svoj jedinstveni pristup korištenja uma da ovlada mišićima.

Koncentracija poboljšava kognitivne sposobnosti kod djeteta, njegovo ponašanje, fokusiranost na zadatak, bolje izvođenje zadatka, pojačanu pažnju, pamćenje, mogućnost uskladištenja informacija i ponovnog izvođenja nakon određenog vremena, mogućnost vizualiziranja i procesuiranja, analiziranja te segmentiranja zvukova, poboljšano čitanje i pisanje …

Pilates može riješiti probleme kod kretanja, identificiranja problema, pamćenja, kognitivnih vještina, stresnog i opterećenog života djeteta. Razvoj koncentracije i vještina važne su za rad s djecom tijekom sata Pilatesa. 

RAVNOTEŽA

Djeca se obožavaju igrati s ravnotežnom, a to znači da i u ovoj točki ima mjesta za Pilates. Funkcija vestibularnog sustava (stabiliziranje položaja tijela, stabiliziranje položaja očiju) povezana je s vizualnim, motoričkim sposobnostima i proprioceptivnim sustavom kod djeteta.

Položaj tijela, mišićna kontrola, taktilni feetback, motorička koordinacija i vizualno procesuiranje spadaju u formu koja ujedinjuje djetetove sposobnosti u jednu odnosno spadaju u tzv. multy-sensory network. Već na predškolskoj razini, vestibularni sustav pridonosi stvaranju motornog odgovora koji je od velike važnosti za dnevno funkcioniranje i preživljavanje u uvjetima svakodnevnog kretanja kroz prostor te zrelosti pokretanja očiju koja je od velike važnosti kod učinkovitog čitanja i pisanja.

U Pilatesu se jačaju sve te sposobnosti. Djeca nakon kraćeg vremena počnu čitati s razumijevanjem, pisati bolje i urednije, koriste kvalitetnije vrijeme na učenje, sjede mirnije, osjećaju se opuštenije i zadovoljnije. Istraživanja su pokazala da se vježbama za ravnotežu znatno poboljšalo učenje, a posebice problem disleksije (teškoće u učenju, čitanju, dekodiranju pojedinih riječi i ozbiljnih problema u stjecanju vještine pisanja) i dispraksije ( poremećaj kod kojeg ne shvaćamo kako koristiti svoje ruke i tijelo u zadacima kao što je igranje s igračkama, korištenje predmeta, (uključujući olovku ili vilicu), konstrukcijske i koordinacijske igre, pospremanje sobe, odnosno sposobnost angažmana u različitim aktivnostima) se kod djece znatno smanjio.

SLIKA O TIJELU I SAMOPOUZDANJE

Istraživanja su pokazala da su djevojčice i dječaci koji su se taj dan bavili strukturiranim vježbanjem poput, sporta i gimnastike ili nestrukturiranom tjelovježbom, poput hodanja, fitnessa ili trčanja su se osjećali puno bolje fizički i mentalno, opisivali pozitivnije svoja unutrašnja stanja, snažnije povjerenje u sebe i ono što rade, ali i u druge, za razliku od djevojčica i dječaka koji su taj cijeli dan prosjedili.

Vježbajući Pilates povećavamo hormon sreće, zadovoljstvo, imamo bolju sliku o tijelu i jače samopouzdanje kod djece. Pozitivna slika o sebi osnova je osjećaja vlastite vrijednosti i samopoštovanja, te očekivanja uspjeha i rezultata iz aktivnosti koju pojedinac poduzima. 

USPJEŠNOST U ODRŽAVANJU TJELESNE MASE

Teenagersko vrijeme je najbolji pokazatelj kako se tijelo i ponašanje akutno mijenja i koji su učinci u održavanju tjelesne mase. Gojaznost, anoreksija ili bulimija postaju ozbiljni problemi svakidašnjice kod djece. Djeca se suočavaju i sa socijalnom izolacijom, depresijom i niskim samopouzdanjem i bore s time najbolje kako znaju.

Ona koja pate od gojaznosti ili anoreksije potežu još niz drugih problema sa sobom, kao što su problemi s disanjem, astma, problemi sa spavanjem, povećani kolesterol, problemi sa zglobovima i kostima, dijabetesom 2. tipa, koji može otvoriti nove probleme s radom srca i bubrega. Na nastanak, razvoj i održavanje samog poremećaja utječu određeni biološki, psihološki i sociokulturni faktori.

Izuzetno je od velike važnosti da se uspješnost provođenja ovih gore navedenih točaka počne događati već SADA u samim obiteljima, zatim vrtićima i drugim odgojnim institucijama, te uključiti djecu u više aktivnosti, u više samopromocije, u više razgovora, podržavanja i uvesti tjelovježbu u međusatove, predsatove, satove tjelesne kulture ili kao vanškolsku aktivnost te da PILATES postane dio/stil života svakog djeteta.

autor teksta: Sandra Šok, plesačica, umjetnica, instruktorica, joge i pilatesa

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.