Prehrana

Pijemo li i jedemo zaista domaće proizvode uskoro će se provjeravati u laboratoriju

Analizom će se moći utvrditi izvornost proizvoda, odnosno, je li zaista hrvatski i iz kojeg dijela Hrvatske


Kupujemo li doista domaći med i maslinovo ulje te pijemo li domaću, izvorsku vodu uskoro će se provjeravati u laboratoriju te se više neće moći “muljati”. Tako će, prije svega roditelji, moći sa sigurnošću znati je li maslinovo ulje koje mnogi dodaju već u bebine kašice zaista domaće ili je uvezeno te samo prepakirano.

Slično je i s prirodnom, izvorskom vodom. Budući da mnogi roditelji kupuju vodu kako bi bili sigurni da bebama daju čistu i da ju nije potrebno prokuhavanje, naročito kod odlaska na ljetovanje, ovakva kontrola zasigurno će im odagnati strah.

Možda najviše nepravilnosti, poznato je, imamo u prodaji meda.S obzirom da dostupnost domaćeg meda mnogo ovisi o prirodi, te da je stoga često u “domaćem medu” i mnogo podvaljenog meda iz uvoza ili običnog šećera, kontrola će zasigurno mnoge izbaciti s tržišta, a starijoj djeci osigurati uživanje u domaćim delicijama.

Samu kontrolu obavljat će Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u partnerstvu s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Za projek „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ novac su dobili iz EU fondova, a trajat će četiri godine. Cilj je jačanje istraživačkih i analitičkih kapaciteta u području sigurnosti i kvalitete hrane te jačanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane i njihove zaštite na domaćem i inozemnom tržištu.

– Temeljem izotopne analize koju će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane obavljati, moći će se i znanstveno utemeljeno utvrditi je li proizvod zaista hrvatski i iz kojeg dijela Hrvatske potječe. U inicijalnoj fazi djelovanja Centra predviđeno je osnivanje baze izotopa za tri skupine proizvoda koji imaju potencijala deklarirati se kao izvorni hrvatski proizvodi s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a to su med, maslinovo ulje te prirodne mineralne i prirodne izvorske vode – kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Dodali su da će nakon uspostavljanja baze, izotopnom analizom moći utvrditi izvornost proizvoda iz navedenih skupina, a u narednim bi se fazama analize proširile i na druge skupine proizvoda

foto: Steven DepoloFoodistamadichan

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.