Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Pet tihih Montessori aktivnosti za djecu

montessori

Montessori aktivnosti zabavit će djecu ali im i pomoći u razvoju kreativnosti i motorike

Djeca ovih dana u kući pojačano trebaju vaš angažman. Onu malo mlađu zabavite uz tihe aktivnosti inspirirane Montessori pedagogijom.

Puzzle

Puzzle su izvrsna tiha aktivnost u kojoj mogu sudjelovati i roditelji. Slažući puzzle, dijete ne samo da je zabavljeno nego i vježba finu motoriku, razvija percepciju i orijentaciju te uči rješavati probleme.

Ključ uspjeha u ovom slučaju je odabrati puzzle primjerene dječjoj dobi. Jer, ako one budu previše zahtjevne, neće potaknuti dijete da “zapne jače”, već da odustane.

Bojanje

Bojanje je većini djece omiljena samostalna aktivnost. Bilo da se radi o bojanju po praznom papiru, bojanci, šaranju kredom po ploči ili nečem trećem, djeca jednostavno vole bojati.
Ono što ovu aktivnost čini važnom su razvoj finih motoričkih vještina te kreativnosti. Svima nam je poznato da dječja mašta nema granica, no ako vašem mališanu treba inspiracija, dajte mu ideju, zadajte temu ili izrazite želju za specifičnim crtežom.

Magneti

Magneti su fascinantni, a radi se o fasciniranosti koja ne prolazi s godinama. Ako poželite dijete zabaviti nekom tihom aktivnošću na dulje vrijeme, magneti vam pružaju bezbroj mogućnosti. Odaberite one sa životinjskim likovima pomoću kojih će dijete moći učiti o životinjama ili pričati priču, a postoje i magneti pomoću kojih možete slagati blokove i razne oblike. Dobar odabir su i magneti s brojevima i slovima jer uz zabavne igre možete učiti računati, pisati, sastavljati pojmove…

Izradite kolaž

Izrada kolaža zabavna je i kreativna aktivnost kojoj manja djeca možda neće biti dorasla, ali ipak mogu sudjelovati uz malo više vaše asistencije. Izrežite razne slike iz novina, časopisa ili neke koje je vaše dijete nacrtalo te odlučite gdje ćete ih nalijepiti. Možda će to biti veliki komad kartona ili ploča od pluta? Uglavnom, kada pripremite materijal za kolaž, pustite dijete da mu se mašta rasplamsa te da ono vodi stvaranje remek-djela.

Plastelin

Plastelin je, znaju roditelji još tiša alternativa od igranja kockicama. Plastelinska smjesa potiče djecu da vježbaju svoje motoričke vještine, razvijaju maštu, kreativnost, ali uče i o znanosti i nekim znanstvenim metodama. Usto, svo to premetanje i stiskanje rukama opustit će mališane, a i roditelji se mogu tako riješiti stresa.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.