Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Pedijatri pisali Facebooku, Googlu i Pintarestu: pomozite nam zaustaviti laži o cijepljenju djece

Hoće li Facebook, Google i Pinterest pomoći u zaustavljanju širenja netočnih informacija o cjepivima

Američki pedijatri za nedavne epidemije ospica direktno optužuju društvene mreže, odnosno osobe koje putem njih šire zagovor ne cijepljenja djece. Tako su u ime svog udruženja koje okuplja 66 tisuća pedijatara pozvali Facebook, Google i Pinterest da pomognu u zaustavljanju širenja netočnih informacija o cjepivima na internetu.

Naime, u proteklih nekoliko mjeseci pojavile su se brojne epidemije ospica diljem SAD-a zbog čega je Washingtonski guverner čak proglasio i izvanredno stanje kako bi pomogao u suzbijanju epidemije.

Službenici javnog zdravstva kazali su da su epidemije djelomice potaknute dezinformacijama o sigurnosti i djelotvornosti cjepiva, uključujući najspornije istraživanje koje povezuje cjepivo s nastankom autizma.

-Većina roditelja u SAD-u cijepi svoju djecu protiv ospica na temelju trenutnih preporuka o javnom zdravlju. Imunizacije pružaju toj djeci snažnu zaštitu od visoko zaraznih i prethodno eliminiranih bolesti u SAD-u. Devedeset posto necijepljenih pojedinaca koji dođu u kontakt s osobom koja ima ospice sama će se zaraziti, a oni koji se ne mogu cijepiti – uključujući djecu koja su premlada ili se zbog bolesti ne smiju cijepiti oslanjaju se na imunitet većine kako bi ostali sigurni – kazali su pedijatri.

No, kao i drugdje u svijetu, u nekim dijelovima zemlje broj cijepljenja opada s prosječnih 96 posto iz 2004. i 2005. na 84 posto tijekom 2017.-2018.

-Cjepiva su sigurna, cjepiva su učinkovita i spašavaju živote – piše u pismu pedijatara Googleu, Facebooku i Pinterestu koje mole da spriječe širenje negativnog raspoloženja prema cjepivu.

U pismu navode i da su razlozi zbog kojih roditelji ne žele cijepiti djecu najčešće neznanje, odnosno, loša informiranost putem društvenih mreža.

Prema istraživanju provedenom u okrugu Clark u države Washington gdje se pojavila epidemija opsica, otprilike 70 posto roditelja koji nisu željeli cijepiti djecu imalo je nekoga među prijateljima na društvenoj mreži koji im je sugerirao da ne slijede standardni raspored cijepljenja, što sugerira da su te osobe imale velik utjecaj i na konačnu odluku roditelja.

-Ljudi dobivaju informacije iz različitih izvora, najčešće ne najstručnijima, a malo vremena provode s dječjim pedijatrima – kazali su pedijatri.

Čini se da su tvrtke Google, Pinterest i Facebook donekle priznali svoju ulogu u širenju dezinformacija cjepiva. Naime, krajem veljače, Pinterest je objavio da je blokirao sva pretraživanja vezana uz cjepivo na svojim stranicama, što opisuje kao privremeno rješenje dok ne pronađu dugoročnu strategiju za protivnike cjepljenja.

I iz Facebooka su također najavili smanjivanja sadržaja protiv cijepljenja smanjivanjem rangiranja skupina koje šire dezinformacije o cijepljenju. Google pak koji posjeduje YouTube, također je najavio korake za učinkovitije označavanje vjerodostojnih izvora vijesti.

Pedijatri pak smatraju da će se malo što promijeniti jer društvo brani slobode govora i zabranu pristupa sadržaju protiv cijepljenja.

foto: Sanofi Pasteur

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.