Istaknute teme Za roditelje

Pametno štivo za vruće ljetne dane dolazi iz Mozaika knjiga

Nova domaća izdanja iz Mozaika knjiga


Volite li čitati djela hrvatskih autora ili mozak odmarate isključivo uz neko drugo štivo? Ako se u ovim ljetnim dane zaželite dobrog intelektualnog, britkog i ironičnog štiva, imamo prave naslove za vas.

Zašto volim Zagreb

zašto volim zagreb

Kultna knjiga Zašto volim Zagreb nastala je 1987., a feljtone iz raznih magazina i dnevnih listova pomno je odabrao Slavko Mihalić. Tako je stvorena vjerojatno najpoznatija i najljepša knjiga o Zagrebu ikada napisana. Veselko Tenžera bio je veliki ljubitelj grada Zagreba, no poseban interes i zanimanje otkrio je upravo  u ljudima, stanovnicima grada. Tekstovi o Zagrebu, o njegovim znamenitim trgovima i ulicama, stanovnicima i prolaznicima, otkrivali su i mnogo širu sliku i problematiku grada u kojem je živio. Pišući o malim stvarima, uspio je  zahvatiti problem cjeline svijeta. Novinske kritike, feljtoni i osvrti odlikuju se karakterističnom Tenžerinom lucidnošću, imaginacijom, ironijom i intelektualizmom, a neki od njih sada, s vremenskom distancom, djeluju gotovo proročanski.  

Knjiga je to o Zagrebu, o njegovim lijepim, ali i onim ružnim stranama, sociološka studija njegovih stanovnika i njihovih navada, koja se zbog autorova preciznog i inteligentnog stila može čitati i kao roman. Danas bi ova knjiga mogla zanimati širu publiku: starije koji su svjedočili tadašnjem Zagrebu i mlađe koji vole otkrivati, uspoređivati i bolje upoznati svoj grad.

Ovo izdanje, koje nakon tridesetak godina ponovno svjedoči koliko se Zagreb (ni)je promijenio, oblikovao je i sjajnim ilustracijama popratio jedan od vodećih hrvatskih dizajnera Marko Jovanovac.

Ispod skalaispod skala

Nova škrinja kratkih priča Tomislava Šovagovića skrivena je Ispod skala u šibenskom domu odrastanja, upoznatom u prethodnoj zbirci Cesta knezova Bribirskih. Prvi dani u Osnovnoj školi Mate Bujas protkani su različitim humorističnim situacijama novopečenih pionira, povezani glumačkim rođendanskim iznenađenjima, jedinstvenim dalmatinskim snjegovima, ali i suočavanjem s kratkovidnošću i neželjenom selidbom dječaka s obitelji u Zagreb. Kao upečatljivi likovi pojavljuju se živopisna braća dida Iviše, u vječnim političkim raspravama, te optimistični obiteljski suputnici za sva nevremena, a glasovitu ljubav babe Kate prema sportu ni turistička sezona ne može omesti.

Uz ljetne putopisne đirade Šibenikom i njegovim krajevima knjiga je istodobno spomenar dječjih igara, jela, napitaka i medija osamdesetih godina, pojedinih nastalih i u kućnoj radinosti. I kada se otkrije sadržaj neobične prostorije ispodskala ostaje intimni sloj koji će svaki čitatelj Šovagovićeve knjige moći pronaći – samo za sebe.

 

Komentirajte