Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Pametnim oblačenjem za vrijeme hladnoće smanjite česte prehlade kod djece

Sustiglo nas je hladno vrijeme, a time i česte zimske prehlade koje najlakše pogađaju djecu.

Zaigrana djeca rijetko govore da im je hladno pa adekvatnom odjećom preduhitrite zimske prehlade

Kako bi ih sveli na minimum djecu je potrebno oblačiti toplo i slojevito jer će ona rijetko ukazati da im je hladno pa će time lako navući i ozbiljne prehlade.

Donosimo nekoliko ključnih savjeta kako zimi obući dijete da se ne prehladi.

Provjerite prognozu prije izlaska
Uzmite minutu vremena i provjerite vremensku prognozu. Provjerite očekuju li se oborine, kiša ili snijeg te hoće li se temperatura značajno mijenjati dok ste vani. Ovisno o tomu birajte i odjeću i obuću, odnosno jesu li vam potrebni kišobrani, kabanice, rukavice…

Razmislite što planirate raditi vani pa po tom birajte i odjeću
Nije jednako hoćete li biti vrlo aktivni vani ili planirate sjesti na terasu na toplu čokoladu. Ako je plan da se djeca igraju u parku pazite da im obučete debele štramplice i hlače da se ne prehlade sjedeći na ljuljački i spuštajući se hladnim toboganom no ako je plan igrati nogomet odjeća može biti tanja jer će se djeca brzo uznojiti. U tom slučaju važnije je obući djecu slojeviti i ponijeti im debele jakne da se kasnije obuku.
Dakle, ovisno o planiranim aktivnostima planirajte i odjeću.

Oblačite djecu u tri sloja
Ako pak ni sami niste sigurni kako ćete provesti vrijeme vani držite se osnovnog pravila da djecu oblačite slojevito. Ono omogućuju fleksibilniju prilagodbu vremenskim uvjetima i vlastitim aktivnostima. Slojevi će stvoriti zračni prostor između kože i hladnoće i pružiti djeci najbolju toplinu i zaštitu od hladnoće. Također, slojevito oblačenje omogućuje bolju cirkulaciju krvi što pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Unutarnji (bazni) sloj: Koža treba biti prekrivena tankim slojem koji pomaže da upije vlagu od tijela. Taj sloj održavat će kožu suhu i  pružati vam topao i ugodan osjećaj. Vaš unutarnji sloj treba pokriti gotovo cijelo tijelo: ruke, noge i torzo, a najbolji materijali su poliester, svila i srodni moderni materijali. Pamuk je loš izbor.

Srednji sloj: Ovo je izolacijski sloj. Vuna i runo su najbolji materijali, a srednji sloj može biti sastavljen i od nekoliko tankih slojeva.

Vanjski sloj: Ovo je zaštitni sloj od vode i vjetra. Najbolji materijali su tex i najlon, a kod odabira birajte duže jakne ili kapute tako da djeca mogu udobno sjediti. Kaputi trebaju imati visoke ovratnike i kapuljaču. Kod kupovine jakni birajte one koje se mogu otkopčati i stisnuti na rukavima i koje imaju velike kopče kako bi ih djeca mogla lako raskopčati kada se ugriju i na taj način oslobode vlagu, a da pritom ne trebaju skidati rukavice. Za vrijeme jako niskih temperatura i za igru u snijegu dobar izbor su prave skijaške hlače ili skafander.

Obucite djeci dva para čarapa – tanku poliester čarapu uz kožu i deblju čarapu preko toga. Čizme trebaju biti udobne ali ne previše čvrste. Ako su jako pripijene i tvrde stisnut će protok krvi i učiniti dječje noge hladnijima. Čizme također trebaju imati dobar đon za prianjanje i stabilnost na skliskim ili neravnim površinama i trebaju biti vodootporne. Za vrh čizme kupite profesionalna pokrivala koja se stavljaju na način da prekriju rupu između hlača i čizama kako u njih nebi ušao snijeg.  Također možete djeci obući i tanke rukavice s debljim i vodootpornim rukavicama preko njih. Podesite rukave tako da snijeg ne može ući ni tuda.

Ne zaboravite šal, šešir i naočale
Glava i vrat su glavni izvori gubitka topline pa u hladnim danima bez kape djecu ne izvodite ni do najbliže trgovine. Djeca ne žele uvijek nositi šal pa pokušajte pronaći manje šalove koji im neće smetati za vrijeme igre i koji će se diskretno uklopiti ispod jakne. Imajte spremne i sunčane naočale koje su jako korisne zbog svjetlosti koja se reflektira od snijega ali znaju zatrebati i za vrijeme običnog dana kada sunce izviri ispod oblaka.

Prilagodite odjeću aktivnosti i igri
Uklonite sloj odjeće neposredno prije početka aktivnosti, npr. ako se djeca igraju lovice u parku, igraju se loptom i slično. U početku  će možda izgledati hladno no  tijelo će se zagrijati za nekoliko minuta. Time ćete izbjeći pregrijavanje i priljepljivanje odjeće od znoja. Čim završite s igrom obucite djeci jakne.
Također, ako stojite  vani dulje vrijeme, nemojte stajati izravno na snijegu ili hladnom tlu. Čak komad kartona pod nogama će pomoći zadržati toplinu. Isto vrijedi i za sjedenje. Također pokušajte izbjegavati vjetar ukoliko se zadržavate na jednom mjestu.

Održavajte odjeću
Kada se vratite kući, osušite odjeću za sljedeći put. Ako vlaga ostaje u odjeći ona neće biti topla kada ju obučete.  Objesiti odjeću da se osuši kao da je tek oprana, a posušite i  kape, šalove i rukavice. Nemojte zaboraviti ni cipele koje će zasigurno negdje malo promočiti pa ih rastvorite da se osuše i iznutra. Cipele po potrebi i obrišite te ih premažite kremom ili sprejem kako bi ostale nepropusne.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.