Istaknute teme Za roditelje

Pakiranje školske užine kao izvor stresa: roditeljima je skupa i nemaju vremena

Healthy school lunch box with beef sandwich and fresh vegetables, bottle of water and fruits on white table. Top view. Flat lay

Za školske užine roditelji će morati proširiti kućni budžet

Kada pričamo o stresu, možda biste pomislili da je okidač za to novo, teško školsko gradivo, nastavnica koja vam baš nije legla ili novi soj korone.

Vjerojatno biste bili u pravu, no istraživanja pokazuju da je roditeljima jedan od najvećih stresova spremanje užine za školu.

Kao prvo, mnogima je teško naviknuti se na tu rutinu koje su se lako odrekli kada su počeli ljetni praznici. A sada svake večeri ili jutra moraju razmišljati što pripremiti kako bi bilo zdravo, hranjivo i što je najvažnije – kako bi njihovo dijete to doista i pojelo.

Nećemo ni spominjati kako lako ponestane ideja, a vjerojatno i vremena za nešto što svi volimo reći da se spremi “na brzinu”.

Istraživanje je provedeno na 2000 roditelja školske djece, a njih je čak 59 posto reklo kako je već par dana početka škole osjetilo stres zamišljajući se kako pakiraju užinu.

Cijene hrane, svi smo primijetili, znatno su porasle, pa se nemali broj od 56 posto roditelja brine i oko toga. Za kvalitetne namirnice odnedavno je potrebno izdvojiti dosta više novaca, a sve to je udarac na roditeljski budžet. Oko 58 posto roditelja podijelilo je informaciju da će sada baš za tu potrebu morati trošiti dodatni novac.

Neki su istaknuli da će im se za dvoje djece mjesečno to popeti i na oko 2000 kuna dodatnih troškova. Zato će i odlazak u kupovinu predstavljati novi izvor stresa za mame.

Daljnjih 40 posto ispitanika istaknulo je kako njih najviše muči što jednostavno nemaju vremena za pakiranje školske užine.

Kako bi uštedjeli na vremenu tri od pet roditelja priznalo je kako će vjerojatno djeci za užinu pakirati ostatke od onoga što su taj dan ručali ili večerali.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.