Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Ovisnost o video igrama smatrat će se psihičkim poremećajem

Više nego tinejdžere, ovisnost o video igrama zahvatila je populaciju žena od 18 godina na više


Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovisnost o video igrama uskoro će se smatrati psihičkim poremećajem, a osobe kojima se teško maknuti od igraćih konzola pružat će se medicinska pomoć. Prema Udruzi za video igrice (ESA), u 65 posto američkih domova netko redovito igra video igrice više od tri sata dnevno, a 67% roditelja kazalo je da se i samo s djecom igra video igara barem jedanput tjedno.

Na pitanje zašto igraju igrice s djecom odgovorili su na prvom mjestu da je to zabava za cijelu obitelj, da je riječ o dobroj prilici da se druže s djecom, dok je na trećem mjestu molba djece da se igraju zajedno. Iako se ovi podaci ne mogu preslikati na hrvatsko društvo, sigurno je da je trend igrica i kod nas prisutan godinama i da iz godine u godinu samo raste pa je za očekivati da će se dijagnosticiranje ovisnosti o video igrama preslikati i kod nas.

Igrice vole svi, bez obzira na spol i dob

Američka statistika pokazala je i jednu zanimljivost. Tako unatoč predrasudama da igrice igraju najviše dječaci – tinejdžeri, u odnosu na njihov postotak od 18 posto vidljivo je da video igrice znatno više obožavaju žene s 18 i više godina, čak 31 posto. Prosječan pak igrač u Americi ima 35 godina.

Veliku zastupljenost video igara u domovima amerikanaca prati i velika potrošnja. Prije dvije godine, 2016. godine na industriju video igrica amerikanci su potrošili čak 30,4 milijardi dolara što je samo u odnosu na 2015. dramatično povećanje jer je te godine potrošeno 23,5 milijardi dolara.

Sve ovo navelo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju na akciju, a odluka da se previše video igrica nazove ovisnošću i kliničkom dijagnozom podijelila je društvo.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila je da će u svom ažuriranom popisu mentalnih zdravstvenih stanja uključiti ‘poremećaj igranja’, i to među ‘Poremećaje zbog ovisnosti o ponašanju ovisnosti i ovisnosti’. Poremećaj igranja bit će smješten odmah ispod poremećaja kockanja.

Iako odluka još nije kompletinara, njen nacrt dostupan je već na stranici Svjetske zdravstvene organizacije. Prema njemu, ‘poremećaj igranja’ karakterizira ovisnost koja dovodi do razaranja osobnih, obiteljskih, socijalnih, obrazovnih, profesionalnih ili drugih važnih područja. Osobe pak s poremećajem imaju spriječenu kontrolu nad igrama, uključujući učestalost, intenzitet i trajanje.

Jedni za, drugi protiv

– Za te ljude, igrice imaju takav prioritet da zasjene druge interese ili aktivnosti. Mnogi pojedinci s poremećajem igara nastavljaju igrati ili eskaliraju svoje igre unatoč negativnim utjecajima na njihov život. Kako bi nekomu mogli dijagnosticirati ovisnost, takvo ponašanje mora trajati barem godinu dana – stoji u prijedlogu.  Iz Svjetske zdravstvene organizacije kazali su pak kako je tek u tijeku kliničko opisivanje ovisnosti za koje tek treba postaviti način prevencije i mogućnosti liječenja.

Profesor psihologije Douglas Gentile smatra da je kliničko definiranje ovisnosti o igricama velik korak u pravom smjeru.  Ovisnost o igricama usporedio je sa stanjem alkoholizma u društvu šezdesetih godina. Široka populacija je obuhvaćena, a nitko ne reagira uz obrazloženje da je riječ o zabavi. On vjeruje da će ova klasifikacija omogućiti pojedincima da dobiju potrebnu medicinsku pomoć.

Međutim, uključivanje poremećaja igranja među kliničke ovisnosti podiglo je na noge i one koji se protive proglašavanjem igranja igrica bolešću. Oglasila se i Udruga za video igrice.

– Objektivna istraživanja dokazuju da se igranje igrica ne može nazvati ovisnošću i time ćemo trivijalizirati stvarne probleme mentalnog zdravlja. Depresija i socijalni poremećaj anksioznosti zaslužuju liječenje i punu pažnju medicinskih stručnjaka, a ne video igrice. Pozivamo ih da od ovoga odustanu – kazali su iz Udruge.

Drugi vjeruju da je klasifikacija ‘poremećaja igranja’ još jedan način na koji društvo pokušava patologizirati normalno ponašanje. Neki stručnjaci upozoravaju da postoji precizna linija između prekomjernog igranja video igara i ovisnosti.

foto: sharyn morrow

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.