Zdravlje i sigurnost

Ovi podaci o trovanju djece “natjerat” će vas da pazite gdje ostavljate lijekove i sredstva za čišćenje

Trovanju djece najviše kumuju kućne kemikalije (44 posto ili 387 djece) i lijekovi (34 posto ili 297 djece)


Pazite li gdje držite lijekove, deterdžente, omekšivače i razne druge kemikalije? Ako do sada o ovome i niste previše razmišljali možda će vas ovi podaci o trovanju djece potaknuti da u svom domu napravite reorganizaciju. Naime, prema podacima Centra za kontrolu trovanja, 2016. godine kućnim kemikalijama i lijekovima otrovalo se čak 864 djece vrtićke dobi i mlađih te 214 školaraca i adolescenata.

Najčešći glavni “krivci” otrovanja djece vrtićke dobi uslijed radoznalosti ili nepažnje roditelja su kućne kemikalije i lijekovi zbog čega otrovanje dojenčadi i predškolske djece predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem.

Objasnite djeci koje plodove ne smiju jesti

Najveći broj trovanja je u ljetnim mjesecima, a najčešći način trovanja predškolske djece su kućne kemikalije (44 posto ili 387 djece) i lijekovi (34 posto ili 297 djece).  Kod školske djece i adolescenata najveći  broj trovanja je od lijekova (119 djece ili 55 posto) dok na trovanje kućnim kemikalijama otpada 16 posto ili 36 otrovane djece. Čak 52 djece otrovalo se pesticidima, a 65 ih se otrovalo konzumacijom ili udisajem otrovnih biljaka (fikus benjamin, kozlac, oleandar). Otrovanje hranom imalo je 14 djece, a gljivama njih petero. Sedmereo djece otrovalo se ubodima ili ugrizima otrovnih životinja (pauci, zmije, ribe poput raže ili vlasulje).

Osim samog slučajnog trovanja, kod adolescenata, naročito kod adolescentica čak 71 posto slučajeva bilo suicidalne namjere.

Iako niti jedan slučaj nije bio koban, iz centra upozoravaju na oprez, naročito ondje gdje je moguće tragediju izbjeći prevencijom. Tako u zagrebu namjeravaju pokrenut akciju u dječjim vrtićima i kroz razgovor s roditeljima i djecom ispitati učinkovitost edukativne intervencije u promjeni stavova ponašanja roditelja dojenčadi i predškolske djece povezanih sa sigurnim čuvanjem i upotrebom proizvoda koji su potencijalno uzroci trovanja djece.

Akcijom se planira obuhvatiti 600 roditelja djece koja koriste uslugu vrtića u Gradu Zagrebu. Edukativna predavanja namijenjena su roditeljima te će se održavati u dogovoru s vrtićima u njihovim prostorima. Predavanja traju 30 minuta. Predavanja će obuhvatiti predstavljanje rada CKO-a, kratki pregled statistike poziva vezanih uz otrovanja djece, zatim će sažeti pregled toksičnosti proizvoda dostupnih u kućanstvu, izabranih skupina lijekova važnih s obzirom na uočenu veću učestalost otrovanja kod djece te najčešćih kućnih biljaka.

O trovanju sve možete doznati na broju 01 2348 342

Potom slijede savjeti za pravilno čuvanje i nadzor nad potencijalnim izvorima otrovanja u kućanstvu. Na kraju predavanja roditeljima će se podijeliti zaštitni mehanizam koji blokira otvaranje ormara. Učinkovitost edukativne intervencije statistički će se testirati usporedbom podataka prikupljenih prije i nakon intervencije.

Inače, Centra za kontrolu trovanja savjetodavna je služba za otrovanja koja djeluje pri Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Centar, javnozdravstvena djelatnost jedinstven u Hrvatskoj, djeluje još od 1970. godine. Osnovna svrha Centra je pružanje stručne pomoći u liječenju otrovanja putem 24-satne telefonske informativne službe.

Ako dođete u dodir s nekom tvari za koju ne znate je li otrovna ili ne, i kako postupiti, ili kako postupiti u slučaju da smatrate da je moguće trovanje kod djece ili odraslih informacije možete dobiti u Centru za kontrolu otrovanja u Zagrebu na tel. (01) 2348 342.

foto: appaIoosa

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.