Istaknute teme Za roditelje Zdravlje i sigurnost

Ove navike pomoći će vam da unatoč manjku vremena održite kuću čistom

kuću čistom

Održavati kuću čistom nije teško uz dobru organizaciju


Održavanje kuće čistom uz djecu i ostale obaveze ponekad se čini kao unaprijed izgubljena bitka. Iako biste si možda najradije počupali kosu s glave kada primijetite blatnjave pseće šape na svom čistom tepihu ili što nikako ne možete natjerati djecu da pospreme iza sebe, ne paničarite. Ove navike pomoći će vam da kuću laganim dnevnim aktivnostima držite u zadovoljavajućem stanju.

Operite rublje u jutarnjim satima

Ne dopustite da vam košara za rublje eksplodira. Stvorite neku rutinu pranja koja će vam olakšati organizaciju. Na primjer, perite rublje uvijek ujutro ili predvečer, ovisno kada imate više vremena. Ako taj zadatak budete obavljali uvijek u slično doba dana, stvorit ćete naviku te će vam i posao biti lakši.

Izuvajte se

Ako imate naviku proštetati cijelu kuću u cipelama, bilo bi pametno da je se riješite. Nećete imati dodatnog posla oko čišćenja blata i mokrih otisaka s podova i tepiha. Potaknite i svoje ukućane da naprave to isto jer će vam to mjesečno uštedjeti sate i sate posla.

Obrišite radne površine svake večeri

Nabavite jednokratne maramice namijenjene upravo čišćenju radnih površina u kuhinji. Prebrišite ih na kraju svakoga dana. To će vam oduzeti pet minuta, a riješit ćete se grinja, stare hrane i prljavštine.

Riješite se stvari koje ne trebate

Petrpanu kuću nije lako čistiti. Police pune sitnica ne mame na brisanje prašine, sobe zatrpane stvarima kje prvo trebate raskrčiti da biste uopće počeli čistiti također nisu najbolji motivator. Učinite sebi uslugu i riješite se svega što ne trebate. Kuća će djelovati svježije, neopterećenije, a vi ćete lakše prionuti na posao.

Organizirajte si peglanje

Ako vam se nakupila pozamašna hrpa rublja za peglanje, malo organizacije dobro dođe. Podijelite ga po vrsti tkanine tako da tijekom peglanja nećete stalno morati pojačavati odnosno smanjivati jačinu pegle.

Operite suđe ubrzo nakon jela

Najteže je početi prati gomilu prljavog suđa na kojem su se ostaci hrane već i skorili. Perite suđe odmah nakon obroka te će vam sudoper uvijek izgledati uredno, a tanjuri neće izmaknuti kontroli.

Koristite osvježivač zraka

Uz dobar osvježivač zraka vaš dom će mirisati, kao što i samo ime kaže, svježe i čisto Spriječite mirise kuhanja da preuzmu atmosferu u sobama.

Riješite se otisaka kave

Ako imate tragove šalica za kavu po namještaju brzo i lako ih uklonite sodom bikarbonom. Sve će zablistati.

Nabavite kutije za odlaganje

Ove kutije ponekad su ključ kako kuću održati urednom jer je u njih vrlo lako složiti višak koji bi se inače razvlačio po vidljivim mjestima. Novine, DVD-ovi, stare igračke – ovo je idealno spremište za njih.

Dezinficirajte spužve za suđe

Spužve za pranje suđa sigurno ne mijenjate svaki tjedan iako su one veliki skupljač bakterija. Znate li da ih možete dezinficirati pranjem u perilici suđa? Pokušajte, rezultat će vas iznenaditi.

Naviknite i djecu da sudjeluju u pospremanju

Možda vam se čini nemogućom misijom da djecu drže svoju sobu urednom, ali pokušajte. Osmislite nekoliko dnevnih inspekcija sobe nakon kojih mogu, ako je soba uredna, uslijediti i male nagrade u obliku gledanja crtića, šetnje ili čokolade.

Uredni jastuci u dnevnoj sobi podižu izgled prostora

Za ovo vam ne treba više od par sekundi, a uredni i lijepo postavljeni jastuci dat će sobi odmah bolj iizgled.

Održavajte tuš čistim

Teško je kupaonicu prati svaki dan ili svaka dva dana, no za to nema niti potrebe. Iskoristite sprej za čišćenje kako biste dezinficirali tuš nakon pranja, a kupaonici se možete u miru posvetiti jednom tjedno.

Riješite se vodenih kolutova

Ako imate otiske od vodenih kolutova bilo gdje na drvenom namještaju ili radnoj površini, fen je rješenje koje tražite. Isušite vrućim zrakom višak vlage i sve bi trebalo izgledati kao novo.

Investirajte u kvalitetan usisivač

Imate li naviku štedjeti na kućanskim aparatima, odbacite ju kada kupujete usisavač. Dobar usisavač pravi je saveznik u održavanju čistog doma brzo i jednostavno. Možda platite malo više, ali vrijeme čišćenja zato može potrajati znatno kraće.

foto: Dave Austria

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.