Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Ove igračke i odjeću ne kupujte djeci, zabranjeni su iz sigurnosnih razloga

Ne kupujte djeci mlađoj od tri godine igračke s malim odvojivim dijelovima, jer može  postojati  opasnost od gušenja


Ne kupujte djeci ove igračke i odjeću! Apel je iz Ministrstva gospodarstva uz obrazloženje da predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, tj. djece. I igračke i odjeća, posebno kada su u pitanju korisnici djeca, prije no što stignu u njihove ruke moraju proći stroge sigurnosne kriterije, od analize kemijskih svojstava materijala od kojih su izrađene do čvrstoće materijala i izvedbe.

Da na tržištu ima mnoštvo igračaka koje ne odgovaraju zadanim propisima najbolje svjedoči gotovo svakodnevno povlačenje nekih proizvoda s tržišta, a na listi se trenutno nalaze dolje navede opasne igračke i odjeća koje nikako ne bi smjeli kupovati djeci za nadolazeće blagdane:

Dječji kamion “Happy” – Proizvod predstavlja opasnost od gušenja, zbog sitnih dijelova koji se mogu lagano odvojiti.

Lutka Maša s medvjedićem – Proizvod predstavlja kemijski rizik.

Dječja jakna, robna marka– JUMP & FISH – Proizvod predstavlja ozbiljan rizik od davljenja zbog prisutnosti vezica sa slobodnim krajevima u području vrata koje se mogu zaglaviti prilikom igre na dječjem igralištu.

Dječja jakna PARKA – Proizvod predstavlja ozbiljan rizik od davljenja zbog prisutnosti vezica sa slobodnim krajevima u području vrata koje se mogu zaglaviti prilikom igre na dječjem igralištu.

Dječja jakna, robna marka– SEAGULL – Proizvod predstavlja opasnost od davljenja i ozljeda, zbog funkcionalnih gajtana u području kapuljače koje se mogu zaglaviti prilikom igre na dječjem igralištu.

Dječje hlače od trapera, robna marka– RESERVED – Proizvod predstavlja opasnost od ozljeda zbog prisutnosti funkcionalnih gajtana u području struka koji nisu pričvršćeni, te mogu zapeti za različite predmete prilikom igre.

Čipkasta haljina za djevojčice u crvenoj, žutoj i bijeloj boji – Proizvod predstavlja opasnost od ozljeda. Haljina nije sukladna primjenjivoj normi zbog remena za vezanje na stražnjoj strani haljine, koji su duži od 36 cm i vise ispod donjeg ruba haljine.

Kako bi zaštitila potrošače, Europska Komisija je uoči blagdana objavila dokument s kratkim preporukama za kupnju igračaka.

Savjeti za sigurnu kupnju i odabir igračaka

  • Igračke birajte u skladu s djetetovom dobi, sposobnostima i vještinama.
  • Djeci mlađoj od tri godine ne kupujte igračke koje imaju sitne odvojive dijelove.
  • Uklonite svu ambalažu. Pročitajte pažljivo sva upozorenja i upute.
  • Pažljivo slijedite upute kako biste igračku pravilno sastavili i koristili.
  • Pripazite na dijete tijekom igre.
  • Povremeno prekontrolirajte igračke.
  • U slučaju neispravnosti obavezno o problemu obavijestite proizvođača ili trgovinu gdje je igračka kupljena.
  • Ako kupujete putem Interneta, vodite računa da koristite provjerene internetske trgovine.

Pri odabiru igračke

Uvijek kupujte igračke u pouzdanim trgovinama i na pouzdanim internetskim stranicama, da ne biste kupili lažnu igračku upitne kvalitete i sigurnosti.

Pročitajte sva upozorenja i upute
Obratite pažnju na preporuke u pogledu dobi i sigurne upotrebe – shvatite ih ozbiljno. Odaberite igračke prikladne djetetovoj dobi, njegovim sposobnostima i razini sposobnosti. Oznaka CE na deklaraciji pruža jamstvo proizvođača da igračka odgovara u pogledu mehaničko-fizikalnih te kemijskih  zahtjeva za sigurnost proizvoda.

Igračke koje nisu namijenjene djeci određene dobne skupine mogu djetetu nanijeti ozljede. Slijedite preporuke u vezi dobi, osobito simbol „nije prikladno za djecu mlađu od 3 godine ” te upozorenja navedena uz navedeni simbol. Ne kupujte djeci mlađoj od tri godine igračke s malim odvojivim dijelovima, jer može  postojati  opasnost od gušenja.

Nakon što kupite igračku
Uklonite svu ambalažu, a upute uvijek sačuvajte. Pripazite da se djeca ne igraju plastičnom ambalažom jer postoji opasnost od gušenja.
Pratite upute za pravilno sastavljanje igračaka i njihovu pravilnu uporabu.  Čuvajte upute i informacije priložene igračkama i pripazite na djecu dok se igraju. Djeca se trebaju primjereno koristiti igračkama, a igračke moraju biti prilagođene njihovoj dobi i sposobnostima.

Kod korištenja određenih igračaka, primjerice skutera, koturaljki i bicikala, djeca trebaju nositi kacigu i ostalu zaštitnu opremu.
Uvijek prijavite problem povezan sa sigurnošću igračke proizvođaču ili trgovcu od kojeg ste igračku kupili kako bi se smanjio rizik za ostale potrošače.

Naučite djecu da pospreme igračke da se spriječe nezgode.

Podatke o neispravnim proizvodima možete naći na mrežnim stranicama RAPEX sustava brzog informiranja zemalja članica, gdje se nalaze neispravni proizvodi i, među ostalim, i podaci o igračkama koje se ne smiju nalaziti na tržištu.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.