Istaknute teme Za roditelje

Ovako mnoge mame vježbaju, a da toga ustvari nisu ni svjesne

Mame vježbaju čak i šopingiranjem, a do 500 kalorija dnevno izgube jednostavnim dojenjem


Mnoge mame žale se da se nakon rođenja djece teško vraćaju u formu i da teško gube kilograme. Osim toga, ako bi i htjele vježbati, uz male bebe i djecu najčešće nemaju vremena da se posbvete vježbanju. No, i unatoč tomu, mame vježbaju, a da toga ustvari nisu ni svjesne.

I dok čekaju doba kada će se moći posvetiti malo više sebi, vježbanju i dovođenju u formu, utješna je vijest da mame vježbaju, a da toga nisu ni svjesne.  Donosimo 11 slučajnih vježbi koje mame rade svaki dan, a da toga nisu ni svjesne.

1. Guranje kolica

Ako u sat vremena u šopingu žena prosječno izgubi oko 350 kalorija, zamislite koliko ih izgubite gurajući svakodnevno dječja kolica. Ako živite na brijegu, stanujete u gradu s lošim nogostupima zakrčenim vozilima i slično, bit će potreban dodatni manevar, a time će se još više topiti vaše kalorije. Komu trebaju utezi pored dječjih kolica?

2. Dugo nošenje i ljuljuškanje bebe kod uspavljivanja

Kada bebe hvataju grčevi ili im se jednostavno ne spava, potrebni su gotovo sati da ju umirite i uspavate. Iako ovo najčešće izgleda kao mučenje, hodanje po stanu i ljuljanje bebe dugo vremena definitivno će vam pomoći da ostanete u formi. Kako se vaše noge stalno kreću i vaše ruke nose težinu djeteta, nestaju i kalorije.

3. Presvlačenje bebe

Iako ovo zvuči jednostavno, svi koji su već prošli ovu fazu znaju koliko se često događa da ih isrpi obično presvlačenje pelene. Kod malih beba najčešće nema ni problema no nakon godine dana, posebno kako se beba približava drugoj godini ovo postaje sve napornije. Beba se pokušava izmigoljiti, udara, okreće se, skuplja noge i ruke… Ovo ponekad bude toliko frustrirajuće, no idući put promislite koliko taj čin učvršćuje mišiće trbuha.

4. Nošenje bebe u nosiljci

Od običnih šetnji do nošenja po kući, nosiljka je često mamama najbolji saveznik kako primiriti djecu, a ujedno nešto i obaviti. Bilo da kuhate, pospremate, idete u trgovinu, ako je dijete u nosiljci aktivni su brojni mišići.

5. Nošenje “jajeta” s bebom od automobila do stana

Dječje sjedalice s djetetom nisu nimalo lagane, posebno kada uz to još nosite i torbu s bebinim potrepštinama ili vrećice iz trgovine.  Ovdje najviše vježbate mišiće ruku jer  se jaje najčešće nosi samo s jednom rukom. Lakša verzija je da su vam obje ruke slobodne i da s obje možete nositi jaje. Ako pak imate više stvari i imate samo jednu ruku na raspolaganju za nošenje jajeta s bebom, mijenjate ih češće da vam jedna ruka ne bude jača od druge.

6. Vješanje oprane robe

Najprije morate natrpati košaru opranom robom, potom ju donijeti do mjesta gdje ju morate razgrnuti, a potom i sav veš morate podizati i razgtati. Na ovaj način vježbate ruke ali se giba i cijelo tijelo zbog sagibanja.  Ako imate štrik za rublje visoko, vaše tijelo će lijepo rasteže.

7. Usisavanje kuće

Sljedeći put kada budete uzdisali zbog posla usisavanja, sjetite se da ujedno vježbate cijelim tijelom. Gurajući dršku od usisavača naprijed nazad vježbate i mišiće ruku, nogu ali i trbuha i stražnjice. Prosječno za pola sata usisavanja nestane 119 kalorija.

8. Skupljanje igračaka

Djeca ostavljaju stvari posvuda.  Prikupljanjem igračaka tijelo se savija, ustajete se i spuštate. Čučanje je dobro za stražnjicu i bedra tako da iza svog tog posla često stoje i rezultati.

9. Trčanje za mališanima

Ništa oku brže ne promiče od male djece. Ovi iznenadni sprintovi unatoč pretrpljenom strahu iza sebe imaju i blagodati za tjelo. Stalnim trčkaranjem tijelo dolazi u formu i sve bolju pokretljivost.

10. Podizanje kolica u i iz automobila

Čemu dizanje utega kada barem jednom dnevno izvadite i spremite kolica u automobil? Isto vrijedi i za nošenje kolica preko stepenica. Iako će vaše ruke jačati, pazite na sigurnost djece. Ona moraju biti zavezana u jajetu ili košari no ipak izbjegavajte duža nošenja ako ste sami, zbog sigurnosti djece i zdravlja vaših leđa.

11. Dojenje

Iako se dojenjem ne trši previše energije, procjenjuje se da se do 500 kalorija dnevno može spaliti jednostavnim dojenjem – čak i bez napuštanja kauča!

foto: Suzanne Shahar

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.