Istaknute teme Za roditelje

Ovako izgleda odrastanje djeteta uz narcisoidnog roditelja

narcisoidnog roditelja

Dijete narcisoidnog roditelja uvijek je u sjeni i nikad nije dovoljno dobro

Narcisoidno ponašanje je i štetno i destruktivno, a posebno za dijete koje odrasta uz roditelja kojeg krasi takva osobina. Uz takvu osobu nje lako biti, njezino je ponašanje teško predvidjeti te je stoga gotovo nemoguće udovoljiti jednom narcisu.

Narcisoidnost prema definiciji uključuje manjak empatije spram drugih ljudi. To ga čini vrlo nepoželjnom osobom za suživot. Odrastanje uz narcisoidnog roditelja nije lako niti ugodno te se takva djeca suočavaju s očekivanjima koji ne postoje u mnogim drugim obiteljima i koja je često nemoguće ispuniti.

Odgoj narcisoidne osobas dosta je specifičan i ima poseban utjecaj na djetetov odrastanje na nekoliko načina:

Djeca se ne osjećaju cijenjeno

Djeca narcisoidnih roditelja ubrzo shvate kako oni svoje potrebe stavljaju na prvo mjesto, dok su dječji emocionalni, mentalni i fizički zahtjevi manje bitni. Roditelji sami na sebe usmjeravaju svjetla reflektora, a svi drugi ostaju u njihovoj sjeni.

Toliko se naglaska stavlja na roditelje da djeca nikad nemaju osjećaj da su cijenjena ili bitna u cijeloj toj obiteljskoj priči. Na kraju odrastaju s osjećajem da nisu voljena i da se za njih nema razumijevanja.

Ljubav se čini kao uvjet

Narcisoidni roditelji nisu skloni pohvalama i daju ih “na kapaljku”. Njihova djeca stoga nikad nemaju osjećaj da rade nešto kako treba jer rijetko dobivaju potvrdu bez obzira na ponašanje i uspjehe. Psihologija danas ukazuje na to da “odgajanje od strane narcisoidnog roditelja je emocionalno i psihološki nasilno i djeci stvara iscrpljujuće, dugotrajne učinke.”

Djeca se osjećaju zanemareno i izmanipulirano

Djeci narcisoidnih roditelja uskraćeno je suosjećanje i naklonost dok ona ne sudjeluju u zadovoljavajućem ponašanju. Od svoje djece zahtijevaju savršenstvo te ponašanje koje oni smatraju poželjnim.

Ova manipulacija u konačnici ne rezultira nikakvim potvrđivanjem djetetovih kvaliteta, zbog čega se ona osjećaju zanemareno i iskorišteno.

Odrastanje s iskrivljenom percepcijom sebe

Živući s roditeljima kojima je nemoguće ugoditi, djeca odrastaju s iskrivljenim osjećajem sebe. Tako na primjer djevojčice koje su beskrajno pokušavale steći očevu naklonost, mogu gravitirati prema istoj vrsti ponašanja kod drugih muškaraca. Dječaci se pak često osjećaju poraženima i nedostojnima, nikad ne odrastajući u samopouzdane muškarce koji znaju voljeti i cijeniti sebe.

Provedena istraživanja također pokazuju da se djeca narcisoidnih roditelja mogu boriti s anksioznošću i depresijom kao rezultatom svog odgoja.

foto:Freepik

.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.