Istaknute teme Odgoj Učenje i rekreacija

Ovako ćete djecu ohrabriti da više čitaju

Nagovoriti djecu da čitaju, može biti izazovno, a ponekad, složit ćete se, i nemoguća misija.

Slike mogu potaknuti djecu da više čitaju pa ne izbjegavajte slikovnice s ilustracijama i romane

No, stručnjaci savjetuju da se nikako ne predajete te da postoje načini kako kod djece možete potaknuti ljubav prema čitanju. 

Isprobajte neke od njih:

Držite knjige posvuda

Dječje knjige i slikovnice trebalo bi držati na vidljivom i pristupačnom mjestu, da ih klinci uvijek mogu dohvatiti, iako ih samo prelistaju ili vam u njima pokažu nešto čega su se taj trenutak dosjetili. To mogu biti police, kutije, košare. Knjige, ako možete, rasporedite po većini prostorija u stanu. Neka budu u dnevnoj sobi, kuhinji te naravno, u dječjoj sobi.  Također, pokušajte knjige izložiti tako da djeca mogu vidjeti naslovnicu. Istraživanja govore da će ih naslovnica puno prije natjerati da posegnu za knjigom, nego kad ju vide samo “s strane”. ž

Birajte vrijeme čitanja

Roditelji bi po pitanju čitanja trebali biti fleksibilni te ga ne povezivati isključivo sa spavanjem. Djeca su tada nekada preumorna, a roditeljima je isto dosta svega. Zato, ako vam to slučajno ne odgovara, pokušajte čitati u neko drugo vrijeme. Jeste li ikada pokušali čitati djeci ujutro, za vrijeme doručka? Ruke su im tada obično zauzete hranom, pa će djeca vjerojatnije mirno sjediti i slušati. Kupanje je isto sjajno vrijeme za čitanje, jer su djeca opuštena, a nije da  mogu trčati naokolo. 

Birajte tempo

Kada odrasla osoba čita djetetu, ona obično okreće stranice svojim tempom, što je za djecu ponekad prebrzo. Ona nisu spremna krenuti dalje jer još procesuiraju pročitane riječi, radnju, viđene slike, kroz koje oni u stvari “čitaju”. Prije nego idući put okrenete stranicu u sebi nabrojite do pet ili još bolje, pustite dijete da samo krene stranicu kada želi krenuti dalje. Naravno, postavite neke limite jer ako ćete na istoj stranici ostati 10 minuta, oboje ćete ubrzo izgubiti entuzijazam i volju.

Odabeite slikovnice ili knjige bogate ilustracijama

Za nevoljkog malog čitatelja nema boljeg odabira od grafičkog romana, slikovnice bogatih ilustracija ili nekog dobrog stripa. Zašto se ograničavati? Djecu ponekad slike znaju toliko privući da jednostavno kroz njih usišu cijelu priču. Nikao nemojte izbjegavati grafičke romane, oni u stvari mogu pomoći djeci razviti mnoge korisne vještine. Često su puni bogatih dijaloga s elementima oponašanja zvukova iz prirode pa djeca tako vježbaju čitanje s naglaskom na izražavanje. Pomoću slika se lakše prepoznaju nove riječi pa će dijete lakše i shvatiti priču. 

Birajte teme koje privlače vaše dijete

Kupite ili u knjižnici birajte knjige i slikovnice s temama koje znate da će vašem djetetu biti zanimljive. Jer, kad već zanimanje za temu postoji, veća je šansa da će vam se dijete uvući u krilo i slušati vas nego ako mu donesete knjigu koja ga apsolutno ne privlače, a vi mislite da je “vrijeme za promjene”. 

Ne podcijenjujte druge formate

Nemojte odmah odbaciti audio i e-knjige jer se i to smatra čitanjem. Razmišljajte izvan okvira. Časopisi, recepti, podcastovi i audioknjige sve su to dodatni načini za uživanje u čitanju bez da se osjećate kao da radite s djetetom domaću zadaću. Kada djeca pokazuju zanimanje za neku temu ili priču, možete njihov interes proširiti kopanjem po drugim medijima. Zašto dijete osim priče o Maloj sireni, ne bi poslušalo i audio -priču i slično?

Osmislite kutak za čitanje

Nekoliko jastuka na podu, lampica, košara s knjigama, nekoliko omiljenih plišanaca koji obožavaju da im se čita. Ne mora to biti ništa posebno, ali neka ipak bude mjestašce koje će u vašoj obitelji biti prepoznato kao kutak za čitanje. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.