Istaknute teme Odgoj Zdravlje i sigurnost

Ovako će izgledati škole i vrtići: razmak između djece 2 m, nema engleskog, tjelesnog ni vjeronauka, a prije dolaska roditelji djeci moraju izmjeriti temperaturu

Već je poznato da se vrtićanci i učenici osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda u ponedjeljak 11. svibnja vraćaju u svoje skupine i razrede, a poznate su i mjere Zavoda za javno zdravstvo kako će to izgledati.

Razmak između djece osigurat će se u učionicama no u vrtićima veoma teško

Prema uputama, djeca neće nositi maske no svako jutro prije polaska roditelji će im morati izmjeriti temperaturu. Odgajatelji i učitelji u razredima će ih poticati na fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu. No, navode iz Zavoda, treba očekivati da će neminovno dolaziti do određenih odstupanja naročito u vrtićima s obzirom na dob djece.

Ove epidemiološke mjere vrijedit će samo za one vrtićance i učenike koji zadovoljavaju preporučene kriterije za pohađanje nastave u ovoj fazi i čiji će roditelji dati pisanu Izjavu koju će dobiti na mail iz škole. Donosimo upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako će se organizirati dolazak i odlazak iz vrtića i škola te kako će izgledati boravak u njima i održavanje nastave.

Dolazak u vrtiće i odlazak doma:

 • Roditelji će dovoditi i odvoditi djecu do ulaza zadržavajući distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje i djecu.
 • Dijete odgajatelj preuzima ili prepušta roditelju ispred ulaza u ustanovu, a za vrijeme primopredaje, drugu djecu čuvaju druge odrasle osobe koje su na radnom mjestu.
 • Roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolazi po dijete. Odgajatelj odlaže ruksak u vrtiću, te ruksak stoji nekorišten preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48-72 sati.
 • Kada je god moguće, u pratnji pojedinog dijeta uvijek je ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe.
 • Kada god je moguće, djecu iz svake odgojnoobrazovne skupine dovode i odvode roditelji u zasebno prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaku odgojno-obrazovnu skupine, s razmakom od najmanje 10 minuta između dvije odgojno-obrazovne skupine.

Dolazak i odlazak iz škole

 • Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama.
 • Kada je god moguće, u pratnji pojedinog dijeta uvijek je ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe.
 • Djeca će dolaziti u točno određeno vrijeme, a razredni odjeli neće početi s nastavom u isto vrijeme. Npr. škola može napraviti intervale od 10 ili 15 minuta u kojima učenici dolaze pa bi tako učenici prvog razreda počeli između 8:00 i 8:20 ako škola ima tri prva razredna odjela (A razred u 8:00; B razred u 8:20 i C razred u 8:20); učenici drugog razreda bi krenuli s nastavom između 8:20 i 8:40, itd. Škole u pravilu imaju više od jednog ulaza pa učenici mogu ulaziti na različite ulaze, tako se može ispoštovati uputa, a učenici bi bili u školi do 9:00. a roditelji se ne smiju okupljati na ulazu. Djecu pred ulaznim vratima dočekuje odgajateljica odnosno učiteljica u prvom razredu osnovne škole. Nakon prvog razreda osnovne škole, djeca sama ulaze u zgradu škole.
 • Odlazak učenika iz škole odvija se prema utvrđenom rasporedu za izlazak svakog pojedinog razreda i to na tako da ne dolazi do kontakta između djece različitih razreda.
 • Roditelji koji dolaze po dijete u školu ne smiju ulaziti u školu, nego dijete čekaju ispred ulaza poštujući mjere sigurnosnog razmaka od drugih roditelja i djece.
 • Nakon izlaska iz učionice i oblačenja obuće, djeca peru ruke tekućom vodom i sapunom.
 • Nakon pranja ruku djeca se bez nepotrebnog zadržavanja upućuju prema izlazu iz škole.

Boravak u vrtićima i školama na sljedeći način:

 • Sve odgojno-obrazovne skupine imat će do 9 djece u grupi i jednog odgajatelja što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba, a 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu.
 • Za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću bez „preklapanja“. Ako je u razredu i pomoćnik, koji pomaže učeniku s teškoćama, broj učenika smanjuje se na 8.
 • Djeca bi trebala održavati distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi.
 • Izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima i drugim djelatnicima ustanove.
 • Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji.
 • Odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom.
 • Krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.
 • Svaki razred, odnosno skupina koriste isključivo “svoj” toalet.
 • Djeca će jesti u svojim učionicama.
 • Prolazak kroz zajedničke prostorije treba izbjegavati i skratiti na minimum, a u isto vrijeme hodnicima prolaze djeca i odgajatelj/nastavnik iz jedne odgojno-obrazovne skupine dok druge osobe ne prolaze u isto vrijeme, uz poticanje djece da kod takvih prolaza ne dotiču površine ili predmete.
 • Djeca ne bi trebala dodirivati usta, nos, oči i lice kao i ne stavljati ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi.
 • Djeca trebaju redovito i pravilno prati ruke prije ulaska u svoju učionicu, prije i nakon konzumiranja hrane, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i uvijek kada ruke izgledaju prljavo.
 • Djeca bi trebala kada kašlju i kišu prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju odbaciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama.
 • Svako dijete samo postupa sa svojom odjećom i obućom, školskim priborom, torbama i knjigama te ih ne dijeli s ostalom djecom i ne dodiruje i ne uzima stvari druge djece.

Organizacija nastave u školama

 • Nastava se u školi organizira za onu djecu koju su roditelji prijavili za pohađanje nastave, a u skladu s kriterijima koji su postavljeni u uputama i potpisali pisanu izjavu. Ostali učenici prate nastavu na daljinu i rješavaju zadatke koje im učiteljica pošalje na način kako je dogovoreno na početku nastave na daljinu.
 • Raspored će se formirati tako da se izbjegne kontakt djece jednog razreda s drugim razredima.
 • Predmete koje učenicima predaju drugi učitelji (Engleski jezik, Vjeronauk, Glazbena kultura u 4. razredu, Njemački jezik u 4. razredu) neće se održavati za učenike u školi nego na daljinu kao i do sada.
 • U školi se neće održavati klasična nastava Tjelesne i zdravstvene kulture, kao i ostale tjelesne aktivnosti koje se provode u zatvorenom prostoru.

Sve ove upute su donesene za prva dva tjedana te će se nakon tog perioda izraditi promjena uvjeta ako bude potrebno. S obzirom na to da boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom, nadležni svim roditeljima preporučuju da djeca ostanu doma ako je moguće. Posebno se to preporučuje djeci s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djeci s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djeci čiji roditelji ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

Iako se djeci savjetuje ostanak doma, nadležni su kazali kako je plus polaska u školu nastavak uobičajenog obrazovnog procesa kao i omogućavanje kvalitetnije nastave u školama i socijalizacija. Učenici koji neće ići u školu, i dalje će pratiti nastavu na daljinu.

foto: Freepik, Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.