Istaknute teme Poklon čitateljima

Osvojite odgojni priručnik “Mala knjiga za velike roditelje”

mala knjiga za velike roditelje

Mala knjiga za velike roditelje priručnik je koji objašnjava da kazna ne znači nužno i manjak roditeljske ljubavi


U poplavi knjiga o dječjem odgoju, ovo je jedna od rijetkih koje uistinu nude odgovor na pitanje kako djetetu postaviti granice s pomoću odgovarajuće kritike i kazne. Stav koji autori zastupaju jest da ljubavi nikada nije previše, da „previše“ ljubavi ne može „pokvariti“ dijete, nego da je nedostatak ili odsutnost kazne ono što ga zapravo „kvari“.

Prava vrijednost odgojnoga pristupa opisanog u ovoj knjizi vidi se u uravnoteženosti triju osnovnih roditeljskih funkcija: postavljanja ciljeva u obliku jasnih zahtjeva, davanja pohvala i nagrada kada dijete ostvaruje ciljeve, odnosno izricanja kritike i kazne kada dijete odbija ispuniti roditeljske zahtjeve. Ove tri osnovne odgojne ili roditeljske funkcije predstavljene su jednostavnim vizualnim modelom koji kolokvijalno nazivamo modelom „mercedes“.

Knjiga vam objašnjava kako ćete dijete, s ljubavlju i primjerenim odgojnim stilom, uistinu pripremiti za samostalan život u društvu te odgovara na sljedeća pitanja:

Zašto dijete neće činiti korisne stvari?

Zašto dijete misli da ga ne volite kad mu nešto ne dopustite?

Je li bolje očekivati, moliti ili zahtijevati?

Kako pronaći ravnotežu između previše i premalo pohvala djeteta?

Trebate li pohvaliti dijete kao osobu ili njegov postupak?

Kako nagraditi dijete?

Trebate li kritizirati dijete kao osobu ili njegov postupak?

Je li kritika dovoljna?

Kako kažnjavati?

Kako postići da vam dijete ne bude razmaženo ili previše poslušno?

Sve su to samo neka od pitanja kojima se bavi ovaj odgojni priručnik kojeg je zajedničkim snagama sastavljalo više autora, psihoterapeut i psiholozi.

Zoran Milivojević je psihoterapeut koji više od dva desetljeća radi kao nadglednik odgojitelja u ustanovama za mlade diljem Slovenije. Katja Bilban, Vida Kokelj, Miša Kramberger i Tjaša Steiner diplomirani su psiholozi koji rade kao odgojitelji, a Borut Kožuh socijalni je pedagog i ravnatelj. Svi su zaposleni u Domu za mlade Jarše u Ljubljani. Knjiga je objavljena povodom proslave 50. godišnjice djelovanja toga zavoda (2004.), a postala je vrlo popularna među stručnjacima u Sloveniji. U knjizi je predstavljen model „mercedes“, utemeljen na iskustvima dr. Milivojevića i teorijskom okviru transakcijske analize, kojom se bave svi autori.

Mozaik knjiga darujem vam jedan primjerak odgojnog priručnika “Mala knjiga za velike roditelje”. Možete ga osvojiti ako nam u komentar na ovaj post (na portalu ili Facebooku) napišete koja je vaša najvažnija roditeljska vještina te podijelite post. Igramo se do 8. lipnja 2018. kada proglašavamo pobjednika.

foto: Mozaik knjiga

2 komentara

  • Ne znam jel bi to nazvala vještinom , ali najvažnije mi je strpljenje. U velikim količinama. Za objašnjavanje i odgovaranje na bezbroj pitanja, za čekanje kad junioru treba pola sata da se obuje ili kad na ulici 5 minuta proučava rupu od žlijeba. Bez strpljenja mi nema normalnog života 😆

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.