Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Ostavljena djeca umiru od vrućine u automobilima, u Americi ih u srpnju umrlo 11

Spasite djecu od vrućine u automobilima te ih prije njihovog ulaska rashladite


Čak jedanaestero djece umrlo je u Americi  od vrućine u automobilima samo tijekom minulog srpnja čime se brojka zaboravljene djece ostavljene na zadnjim sjedištima od svojih roditelja tijekom 2017. popela na visokih 29. Najnovije žrtve su 7-mjesečna beba i jednogodišnji dječak, oboje iz Arizona, koji su nastradali prošli tjedan.

Iako je srpanj najkobniji mjesec za djecu koju roditelji ostave u automobilima, diljem Amerike svake ih godine tako umre oko 37, a od 1998. godine, od kada se vodi posebna statistika tako je nastradalo njih čak 729. O kakvom je tužnom užasu riječ dovoljno je napomenuti da najviše stradavaju djeca do jedne godine i da se temperatura u automobilima popne na visokih 45 stupnjeva. Alarmantne brojke uzbunile su cijelu Ameriku pa se počela voditi rasprava kako spriječiti stradavanje djece. U nju su se čak uključili i neki senatori koji pripremaju zakon da se u sva nova vozila uvede poseban zvučni signal koji će baš poput onoga za upaljena svjetla, podsjećati roditelje da im iza sjede malena djeca.

Riječ je o sustavu koji neka vozila već imaju, no teško da će to riješiti problem nemarnih roditelja, ali i braće i sestara i baka i djedova. Naime prema statistici, do smrti djece u automobilima osim navodnog zaborava (54%) dolazi i zbog slučajnog zatvaranja samog djeteta u automobil (djeca se igraju ispred kuće u automobilu pa se zatvore i ondje ostaju zatvorena sve dok roditelji ne primijete da ih dulje nema) ili zbog nemogućnosti pristupa djetetu u vozilu (28%) no i zbog namjernog ostavljanja dok se nešto obavi namjernog ostavljanja dok se nešto obavi (slučaj sestre koja je otišla na posao u šoping centar i u automobilu na parkiralištu ostavila brata jer ga nije imao tko čuvati).

Prema podacima organizacije koja se bavi ovim problemom, u najvećem postotku za smrt djece od vrućine u ostavljenim vozilima krivi su očevi (33%), pa majke (28%), oboje (11%), dadilja (11%) te bake (4%), djedovi (3%) te ostali (6%).

Na našu sreću, broj ovakvih slučajeva u Hrvatskoj, pa čak i u Europi izuzetno je malen no valja podsjetiti na neke preporuke oko onoga na što bi svi trebali pripaziti u vožnji s djecom po vrućinama.

 • Prije ulaska djece, automobil treba rashladiti. Treba otvoriti sva vrata i upaliti klimu (tko ima) i djecu ne uvoditi barem dvije minute, odnosno, dok zrak unutar automobila ne bude hladniji ili barem jednak vanjskomu.
 • Treba pripaziti da djecu ne dodiruju vruće kopče od pojasa ili autosjedalice da ih ne opeče.
 • Dijete ne smijete ostavljati da se drži za vreli automobil dok se vozilo hladi niti ga stavljati boso na vrući asfalt.
 • Temperatura unutar vozila kod vožnje male djece ne bi smjela biti niža od 5 stupnjeva od vanjske kako dijete ne bi doživjelo šok. Ako putujete na daljinu, razliku postepeno možete povećavati i snižavati kako se put oduljuje ili približava stajanje.
 • Zaklonite dijete od sunca prilikom vožnje ili spavanja u vozilu. nabavite sjenila ili stavite nekakvo platno na prozor.
 • Dijete nikada ne ostavljajte da spava u vozilu ako niste uz njega. Ali i tada, dijete mora biti u klimatiziranom vozilu ili automobil mora biti u dubokom hladu uz otvorena vrata da ima strujanja zraka.
 • Dijete, bez obzira na godine ne ostavljajte u automobilu dok vi nešto obavljate jer od toplotnog udara stradavaju i 15-godišnja djeca.
 • Nikada nemojte upaliti vozilo, zatvoriti sve prozore te prvo namjestiti djecu u autosjedalice te zatvoriti njihova vrata dok idete prema svojima. Događa se da se automobil zaključa pa roditelji ne mogu do djece. Ako ste sami s djecom, ostavite jedan prozor otvoren dok svi niste u vozilu i spriječite zaključavanje i štetu zbog razbijanja prozora.
 • Ako se vozilo zaključa, a dijete je unutra, zatražite pomoć ili razbijte najmanji prozor i izvucite dijete. Ne ostavljajte dijete u tom slučaju unutra dok čekate pomoć od vatrogasaca, policije ili HAK-a. Zatražite pomoć prolaznika.
 • Ako primijetite tuđe dijete u sličnoj nevolji, odmah nazovite policiju. Ako prijetite da dijete plače i da mu je vruće, zatražite također pomoć prolaznika da zovu policiju, te razbijte najmanje staklo i izvucite dijete.
 • Kada ste kod kuće, automobil držite zaključan i ne dozvolite djeci da se u njemu igraju.
 • O ovom problemu razgovarajte s djecom. Starije naučite kako da sami izađu iz automobila – od skidanja zaštitnog pojasa do otključavanja vrata. Naučite ih i da traže pomoć ako ih netko drugi (baka, djed, rođak, dadilja) ostave u vozilu. Naučite ih i da u slučaju da ne mogu izaći lupaju po prozoru i traže pomoć od prolaznika.

Foto: Jason Lander

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.