Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Ospice u Dubrovniku, iz Zavoda za javno zdravsto apeliraju na roditelje da djecu cijepe

ospice

Ospice započinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, pojavljuje se osip u usnoj šupljini, a kasnije i na licu i iza ušiju


Nakon što su se ospice pojavile u susjednim zemljama Srbiji i Crnoj Gori, očekivano, pojavile su se i u Hrvatskoj i to u Dubrovniku. Upravo je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji već godinama procjepljenost već godinama najniža zbog čega postoji i mogućnost širenja zaraze odnosno epidemije.

Najugroženija su djeca predškolske dobi jer pri upisu u školu djeca dobivaju kombinirano cjepivo protiv ospica, rubele i mumpsa  te je i rizik za širenje ospica u školskim kolektivima niži nego u predškolskim kolektivima.

– Pozivamo sve roditelje čija djeca nisu cijepljenja protiv ospica, rubele i parotitisa prema kalendaru cijepljenja da se jave svojim izabranim liječnicima i nadoknade propuštena cijepljenja – apelirali su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodali su da svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica uvezene iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne nastaje širenje infekcije u stanovništvu. Tako je ove godine već zabilježen slučaj jedne zaraze ospicama u Zagrebu. Radilo se o bebi koja je na vrijeme zbrinuta te se uspješno opravila.

Cijepljenje

Ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus, MV)  iz porodice Paramyxoviridae. Virus ospica prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima.

Inkubacija tipično traje 10 do 12 dana od izlaganja virusu do pojave prvih simptoma bolesti, ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 1-2 dana prije pojave prodromalnih simptoma odnosno 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon pojave osipa.

– U slučaju dolaska bolesnika s povišenom temperaturom, respiratornim simptomima i osipom, podsjećamo sve liječnike da diferencijalno dijagnostički u obzir uzmu i ospice te uzorke bolesnika upute na laboratorijsku analizu. Pri tome je posebno važno uzeti detaljnu anamnezu o kretanju bolesnika i eventualnom putovanju. Bolesnika treba staviti u izolaciju i odmah obavijestiti teritorijalno nadležnog epidemiologa – stoji u uputi iz Zavoda za javno zdravstvo svim liječnicima.

Bolest započinje visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa (koriza) i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje 4 do 7 dana, te ponekad završava ljuštenjem kože.

Komplikacije se, kao posljedica umnožavanja samog virusa ili sekundarne bakterijske infekcije, mogu javiti i do 4 tjedna nakon osipa, a uključuju upalu srednjeg uha, upalu pluća, laringotraheobronhitis (krup), proljev, febrilne konvulzije i encefalitis. Smrtni ishod se bilježi u manje od 1 % oboljelih u razvijenim zemljama, dok u zemljama u razvoju iznosi 3  do 5 %, a u nekim područjima doseže 10 do 30 %.

Subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) je vrlo rijetka i teška komplikacija ospica koja se javlja nekoliko godina nakon zaraze ospicama. Veći rizik razvoja SSPE je u djece koja se zaraze virusom ospica u dojenačkoj dobi.

PROČITAJTE ŠTO O CIJEPLJENJU i NECIJEPLJENJU MISLI JEDAN OD NAŠIH NAJBOLJIH PEDIJATARA, Dr. Milivoj Jovančević:

Cjepivo se počelo gledati više kao opasnost nego zaštita

foto: ibbl

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.